Google
Regulatie

Google accepteert Franse boete wegens inbreuk op auteursrecht

Google heeft een boete geaccepteerd die is opgelegd door de Franse concurrentiewaakhond vanwege een overtreding van de Europese wetgeving op het gebied van intellectueel eigendom (IP), gerelateerd aan zijn behandeling van content van media-uitgevers.

AI-diensten getraind met content zonder toestemming

De kwestie betrof de AI-dienst van Google, Gemini, voorheen bekend als Bard, die volgens de Franse mededingingsautoriteit was getraind met content van lokale uitgevers en persagentschappen zonder de vereiste melding en toestemming.

In reactie hierop verklaarde Google op zijn Franstalige blog dat het “het eerste en enige platform” is dat licentieovereenkomsten heeft afgesloten met 280 Franse persuitgevers, waarbij jaarlijks “enkele tientallen miljoenen euro’s” worden betaald.

Boete aan Google

Google gaf aan dat de boete door de Franse autoriteiten was opgelegd vanwege “de manier waarop” het bedrijf de onderhandelingen had gevoerd en dat er een verandering in onderhandelingstactieken was vereist. Het bedrijf heeft ingestemd met de boete en de eisen om een langlopende zaak te besluiten.

“Wij hebben besloten tot een compromis om verder te kunnen gaan en ons te richten op duurzame manieren om internetgebruikers te verbinden met kwaliteitsinhoud en constructief samen te werken met Franse uitgevers,” aldus Google.

Het bedrijf noemde de boete “onevenredig” en stelde dat er onvoldoende waardering was voor Google’s inspanningen om aan de feedback van toezichthouders te voldoen in een complexe regelgevende omgeving.

Deze boete is gerelateerd aan een auteursrechtgeschil in Frankrijk, aangezwengeld door klachten van vooraanstaande nieuwsbedrijven zoals Agence France Presse, betreffende het gebruik van online content.

Nieuwe AI-hub in Parijs

Dit nieuws volgt op de aankondiging van Google op 19 februari om, in samenwerking met de Franse regering, een nieuwe AI-gerichte hub op te zetten in Parijs. Deze hub zal bijna 300 onderzoekers en ingenieurs huisvesten die bijdragen aan de AI-ambities van Frankrijk.

Tegelijkertijd is Frankrijk de thuisbasis van de nieuwe AI-startup Mistral AI en zijn grote taalmodel, Mistral. In samenwerking met dit bedrijf zal Microsoft de Mistral LLM beschikbaar maken via Azure AI Studio en Azure Machine Learning.

Regulatie nieuws

Uitstel van hoorzitting borgtochtaanvraag Binance-directeur in Nigeria
Coinbase juridisch hoofd verdedigt Tornado Cash in Amerikaanse rechtszaak
Snowden waarschuwt: NSA kan het internet volledig overnemen!
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving