Nieuws, Regulatie

Hard Fork Summit – “Huidige financiële systeem is Kapot”

Op 16 oktober 2019 was Newsbit aanwezig bij de Hard Fork Summit in Amsterdam, georganiseerd door TNW. Tijdens deze conferentie gaf Nicolas Cary, mede-oprichter van Blockchain.com, een keynote waarin hij een aantal harde woorden liet vallen over het huidige financiële systeem. Hieronder hebben we de belangrijkste punten samengevat.


Cary: “Money is broken”

“Our money is broken.” Met deze zin start Nicolas Cary zijn presentatie, waarin hij betoogt over de (mogelijke) invloed van crypto op ons financiële bestaan. De vice-voorzitter van Blockchain.com vertelt dus dat het huidige financiële systeem niet meer werkt. Het systeem ontwikkelt zich wel, maar niet op de juiste manier: Het enige doel van economisch groei, is de groei zelf. Nicolas Cary zet zijn mening kracht bij door te zeggen dat het huidige economische systeem “de mentaliteit van een kankercel” heeft. Zonder schulden kan onze economie niet groeien, en dus is onze welvaart gebouwd op torenhoge schulden. Dit is een onhoudbaar systeem dat vroeg of laat weer zal crashen.

Het is duidelijk dat de spreker vindt dat het financiële systeem kapot is. Hoe kan crypto hier volgens hem iets aan doen? Hij haalt twee van de grootste problemen in de wereld aan om duidelijk te maken hoe hij hierover denkt.


1. Ongelijkheid wordt steeds groter

De ongelijkheid in welvaart in de wereld is al tijdenlang een groot probleem. De rijkste 1% van de mensen bezit meer dan 50% van het totale kapitaal in de wereld, en deze groep wordt alsmaar rijker. Overheidsschulden worden alsmaar hoger en dit zorgt voor een onnatuurlijk groeiproces dat niet “sustainable” is. Bovendien kunnen degenen met veel kapitaal door de huidige regels alleen maar meer geld en eigendom vergaren. Dit gaat vaak ten koste van de mensen aan de onderkant van de economie.

Omdat het huidige systeem deze processen juist ondersteunt kan het nooit een oplossing bieden voor de groeiende ongelijkheid, zo stelt Cary. Bovendien zijn er nog veel mensen die geen toegang hebben tot financiële services zoals lenen of sparen bij een bank. Blockchain kan er echter voor zorgen dat deze “bankloze” mensen toegang krijgen tot de financiële wereld. Mensen hebben slechts een mobiel apparaat en een internetverbinding nodig om een rekening te creëren en deel te nemen aan de wereldeconomie. Dit is iets waar de economie van vandaag niet genoeg in investeert, zo concludeert de spreker.


2. Klimaatverandering

Een ander enorm probleem van onze tijd is natuurlijk klimaatverandering. Cary stelt dat het financiële systeem dit probleem deels heeft veroorzaakt. Hij benoemt dat de huidige financiële infrastructuur ongelooflijk veeleisend en vervuilend is, een argument dat volgens hem niet genoeg gemaakt wordt. Men graaft de hele wereld af op zoek naar olie en goud, bouwt steden vol met enorme gebouwen en investeert intussen nauwelijks in duurzame energie. “We kunnen daarom ook de financiële wereld absoluut verantwoordelijk houden voor het klimaatprobleem”, zo vertelt Cary.

Cary vervolgt dat hij het daarom absurd vindt dat cryptocurrencies zo veel kritiek krijgen van bestaande financiële instituties. Bitcoin wordt bijvoorbeeld bekritiseerd omdat het minen van BTC te veel energie zou kosten. Als we die energiebehoefte echter vergelijken met de verspilling van het huidige systeem is Bitcoin al vele malen effectiever. De Blockchain.com-oprichter benadrukt dat crypto daarnaast een groot voordeel biedt omdat het “miners dwingt om elke dag te kijken naar betere en effectievere manieren om Bitcoin te vergaren.” Om die reden zijn ze constant op zoek naar schonere energiebronnen, en wordt er vanuit die markt volop geïnvesteerd in zonne-energie en wind-energie. Op die manier draagt de crypto bij aan het verduurzamen van de wereld.


Blockchain.com voor de toekomst

Volgens Cary is er daarom ook reden om positief te zijn voor de nabije toekomst. Blockchains en hun nieuwe functies bieden talloze mogelijkheden voor veel mensen die nu niet zijn opgenomen in de wereldeconomie. Het doel van Blockchain.com is daarom, zoals Cary het noemt in zijn presentatie, het “inwikkelen van de wereld in laagjes software.” Zo kan blockchain de economie bereikbaar maken voor iedereen. Op termijn kan blockchain-software als vervanging dienen voor alle huidige financiële infrastructuur, zo besluit Nic Cary zijn presentatie.


Image source: Janus van den Eijnden