Nieuws

Hashrate Bitcoin op laagste punt in 8 maanden door uitschakeling Chinese miners

Bitcoins Hashrate is weer tot het laagste niveau gedaald sinds begin november. Dit vanwege het feit dat China op steeds meer plaatsen de stekker uit de mining-activiteiten haalt.


Hashrate Bitcoin

De hashrate van een netwerk geeft aan wat de totale rekenkracht van dat netwerk is. Bij Bitcoin (BTC) is die sinds zijn piek in mei van dit jaar met zo’n 46% gedaald. Hierdoor komt de hashrate van BTC op dit moment uit op ongeveer 91.2 EH/s. In slechts 6 maanden tijd verliest BTC hierdoor bijna de helft van zijn hashrate. Hiernaast zou ook de winstgevendheid per terahash per seconde omlaag gegaan zijn, van $0.449 op de piek naar $0.226 momenteel.

De hashrate van Bitcoin was echter al 8 maanden niet zo laag geweest. De laatste keer dat de hashrate op dit punt lag, was op 3 november 2020. Hoe hoger de hashrate is, hoe meer concurrentie miners hebben om nieuwe blokken te valideren. Dit verhoogt tevens ook de omvang van de middelen die nodig zijn om een 51%-aanval uit te voeren. Hiermee wordt het hele netwerk veiliger gemaakt.


Installaties mogelijk naar andere landen verscheept

Dat dit nu gebeurt is echter niet onverwacht. China heeft al een tijd geleden bekend gemaakt dat het harder wil optreden tegen cryptocurrency-mining. Crypto-miners in het vasteland van China hebben dan ook tot uiterlijk 29 juni de tijd om al hun activiteiten te stoppen, waarna veel al besloten hebben nu de stekker eruit te trekken. Verwacht wordt echter dat deze installaties simpelweg uit China zullen vertrekken en in een ander land geplaatst zullen worden. Het lijkt hiermee slechts een kwestie van tijd voordat dit probleem zichzelf in ieder geval gedeeltelijk oplost.

China bezit dan ook over een enorme hashrate. Vanwege de aantrekkelijke elektriciteitsprijzen in het land, is het enorm populair geworden voor crypto-miners. Geschat wordt dat Sichuan, een provincie in het midden van China, over ongeveer de helft van alle Bitcoin-miners in het land bezitte. Hier worden dan ook de meeste installaties offline gehaald. Er lijken echter meerdere landen te zijn met soortgelijke stroomprijzen, waardoor de overstap naar een ander land aanstaande lijkt. Het is echter nog niet bekend waar de miners precies heen zullen gaan.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten