Hoe werken Crypto Bots?

Naarmate de cryptocurrency wereld volwassener wordt, zien we ook dat Crypto bots steeds populairder worden. In dit artikel vertellen we je alles over hoe crypto bots werken.


Wat is een Crypto trading bot?

Een cryptocurrency trading bot is een computergestuurd programma dat automatisch de gewenste cryptocurrency munt koopt en verkoopt. Dit doet de computer op het door jou aangegeven moment. Het doel van zulke automatische trading bots is winst genereren.

Een crypto bot is dus eigenlijk een geautomatiseerde versie van een menselijke handelaar. Echter, waar mensen werken, slapen, eten en andere dingen doen kan een crypto bot 24 uur per dag actief handelen. Daarnaast heeft zo’n crypto bot geen last van emoties die trade setups kunnen beïnvloeden. Ook kan een computer veel sneller handelen en nadenken dan een mens. De software kan binnen enkele miliseconden een trade plaatsen of een positie sluiten. Vandaar dat, naarmate de crypto markt volwassener wordt, er steeds meer traders gebruik maken van dit soort software.

Echter, ondanks dat een computer heel snel is en goed kan rekenen, betekent het niet direct dat ze winstgevender zijn dan mensen. Computers kunnen niet redeneren zoals wij kunnen. Daarnaast is het voor zulke bots lastiger om price action in de gaten te houden.

Toch kan een crypto trading bot een winstgevende aanwinst zijn op je handelsstrategie. Juist omdat bots zich altijd aan het plan houden en 24 uur per dag de koers in de gaten kunnen houden kunnen ze goede resultaten opleveren.


Wat voor strategieën zijn er?

Cryptocurrency bots zijn, zoals hierboven aangegeven, ontwikkeld om 24 uur per dag, razendsnel beslissingen te kunnen maken en uitvoeren. Dit kan de software omdat jij de bots van tevoren zelf instelt. Jij als trader kiest wat voor opdracht ze voor je uit moeten voeren.

Om te snappen hoe crypto trading bots werken moet je op de hoogte zijn van de twee basisstrategieën die bots aanhouden:

  1. Long
  2. Of Short

Dit betekent dat je trading software ofwel een momentum-strategie volgt (Long), ofwel een reverse-strategie (short).

Een longbot zorgt ervoor dat hij inkoopt op momenten dat de koers stijgt en de verwachting is dat de prijs verder zal stijgen. Deze longbots zullen dus alleen maar koop-orders plaatsen.

Een shortbot kijkt juist alleen maar naar verkoop momenten. Deze bot laat de software naar momenten zoeken waarop een prijs hoog is, maar naar beneden lijkt te gaan.

Het is dus heel belangrijk om je crypto trading bot de juiste instructies te geven. De richting waarin de markt zich beweegt heeft heel veel invloed op hoe winstgevend een bot is. Een long-bot zal veel winstgevender zijn in een stijgende markt. Een short-bot daarentegen zal winstgevender zijn in een dalende cryptomarkt.

Het is mogelijk om nog heel veel andere indicatoren te laten beslissen of je bot een aan- of verkoop doet. Echter, dit is per bot software verschillend en een stuk ingewikkelder om uit te leggen. Als je start met het uitproberen van zo’n tradingbot is het dus verstandig om eerst de short-bot en de long-bot onder de knie te krijgen. Wil je meer weten over de verschillende trade strategieën? Neem dan eens een kijkje op TradeSanta.

Waarschuwing: Doe altijd eerst onderzoek naar de software die je gebruikt voordat je de software toegang verleend tot je API keys van je exchange.