Nieuws, Trending

Hoeveel winst heb jij met je Crypto investering? – Gastblog

Dit is een gastblog van SVMV, de blogger achter StoppenvoormijnVijftigste.nl. Ik ben gevraagd door de heren van Newsbit om een gastblog te schrijven over cryptocurrencies. Een onderwerp waar ik op mijn site ook al eens een blog over heb geschreven. Zelf heb ik ook wat coins en ik wil dan ook graag mijn ervaringen delen. Er zal ook een kritische noot zitten in mijn verhaal. Want om heel eerlijk te zijn is de blockchain een hele mooie technologie, maar echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Testen

Omdat een aantal van mijn vrienden dikke winsten behaalden met Bitcoin, Ethereum en weet ik het welke coins en ICO’s, werd ik toch elke keer weer getriggerd. Hoe kan het dat zij zoveel winsten behalen en ik met moeite en vooral veel geduld enkele procenten voor elkaar weet te boksen. Durf ik het niet genoeg? Hebben zij de goede kanalen om rijk te worden? Na veel geklaag te hebben gehoord over hoe naar sommige blogs en communities zijn en wat uitleg hoe het werkt, wilde ik dit ook. Maar hoe? Hoe kan je iets gaan testen als je daar totaal geen ervaring mee hebt. Ik ben begonnen bij het begin: ik ben gaan minen.

Kosten vs. baten

Slik… Ik had het voor elkaar gekregen dat mijn computer hard aan het minen was geslagen. Ik hoefde de kachel niet meer aan te zetten, want dat deed mijn PC voor mij. Ik verbruikte per dag zo’n 10x de normale hoeveelheid stroom en had welgeteld voor een halve euro aan de altcoin Gulden bij elkaar gemined. Niet helemaal wat ik ervan verwacht had. De kosten lagen veel hoger dan ik had gedacht. Met dit minen ben ik dan ook weer heel snel gestopt. Toch maar iets kopen.

RedCoin

Ik ben gegaan voor de goedkoopste coin die er maar was. De RedCoin. Daar kon ik er namelijk het meeste van kopen. Ik heb voor €14,50 aan RedCoin gekocht. Daar kwam nog €1,50 administratiekosten bij, dus was ik in totaal €16 kwijt. En direct zag ik de waarde van de Redcoin zakken. Terug naar €14,00. Door naar €13,00. Ik heb toen direct alles omgezet naar Bitcoin. Helaas won in dit geval de emotie van het verstand.

Euro <> Bitcoin <> Altcoin

Dit was ook direct voor mij een goed inzicht. Want eenmaal in het bezit van Bitcoins, bleek de waarde nog steeds enorm op en neer te gaan. Zelfs zo hard, dat ik even niet zo goed meer wist wat ik er nou mee moest. Wat was mijn ‘investering’ nu nog waard. Moest ik de waarde in Bitcoin bekijken? Kon ik mijn winst of verlies uitdrukken in Euro’s, of moest dit in Bitcoin? Ik wist het niet meer. Mijn vrienden drukten altijd alles in euro’s uit. Maar alle altcoins die ik wilde verkopen, moesten eerst terug naar Bitcoin. Hoe kan je het dan in Euro’s uitdrukken?

Anderen snappen alleen de Euro’s

Daar ging het effectief mis. Als je iemand die niets met cryptocurrency heeft, verteld hoeveel bitcoins hij heeft, snapt de ander er niet veel van. Zeker niet als je zegt dat je 0,04513742 bitcoins hebt. Voor diegene vertaal ik het naar de waarde in Euro’s. Maar zelf kijk ik enkel maar naar de waarde in Bitcoin. Mijn doel van het handelen is dan ook meer Bitcoins vergaren. Of dan de huidige waarde in euro’s meer of minder is maakt mij helemaal niet uit. Ik wacht uiteindelijk wel weer met het verkopen van mijn Bitcoins tot de Euro <> Bitcoin koers voor mij erg gunstig is. Dat is het voordeel van al die crypto’s. Ze zijn dusdanig volatiel, dat je zeker winsten kan behalen door gewoon niets te doen! Hoe geweldig is dat?

Hoeveel winst heb jij?

Terugkomend op die initiële vraag: Hoeveel winst heb ik? Kijkend naar de hoeveelheid Bitcoin die ik heb, heb ik op dit moment zo’n 33% winst. Minder dan de 66% die het ooit geweest is, maar dat is het risico. Daarbij heb ik altijd wat verschillende altcoins en wacht ik gewoon tot ze meer waard zijn dan dat ze waren toen ik ze kocht. Dat kost tijd en heeft invloed op de winst. In Euro’s klinkt het verhaal wat rooskleuriger. Door de vele koerswisselingen is mijn aankoop van €16 ondertussen zo’n €48 waard. Een factor 3! Helaas is dat ook een factor 9 geweest… En de vriend die mij heel veel heeft verteld en uitgelegd? Daarvan weet ik alleen de winsten in Euro’s. Een factor 4,5 is het op dit moment, maar dat is wel een factor 30 geweest… Heel pijnlijk om dat dat zo te horen. Hoe dat verschil tussen factor 3 en 4,5 is ontstaan? Eerder instappen, wat geluk hebben maar vooral ook heel veel lezen. Persoonlijk heb ik mij wel wat ingelezen, maar besteed ik lang niet genoeg tijd om actief mee te doen aan ICO’s en mij te focussen op bepaalde altcoins. Die vriend van mij heeft dat wel gedaan. Vele uren lezen op nieuwssites als Newsbit, meedoen in discussies op vele fora en vooral wat risico’s nemen. Twee totaal verschillende aanpakken die beiden kunnen werken. Het nemen van risico’s kan je winsten flink verhogen, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Neem je meer risico, lees je dan in ieder geval wel goed in. Want anders kan je wat mij betreft net zo goed naar het casino. Wat is jouw aanpak bij het investeren in crypto’s?

Over Stoppen voor mijn Vijftigste

De blog stoppenvoormijnvijftigste.nl is ontstaan vanuit de frustratie rondom de lage bankrente in 2012. Ik ben gaan zoeken naar alternatieven en kwam uit op crowdfunding. Die crowdfunding en het investeren is een echte hobby geworden met het doel: Financieel onafhankelijk worden. Sinds november 2016 is daar dan ook een blog bij gekomen. Daarin gaat het over mijn voortgang naar financiële onafhankelijkheid, manieren om te investeren, allerlei bespaartips en uitleg van financiële zaken. Dat alles om ook de lezers iets te leren over de financiële wereld waarin wij leven en de mogelijkheden daarin.