Nieuws, Regulatie

Hong Kong’s SFC stelt regels op voor cryptofonds-managers

De effectenregelgever van Hong Kong, de Securities and Futures Commission (SFC), heeft officieel voorschriften bekendgemaakt voor cryptofonds-beheerders.


37 kantjes aan regels

Op 4 oktober publiceerde de SFC het document. In het document van 37 pagina’s getiteld ‘Proforma-voorwaarden voor gelicentieerde bedrijven die wallets beheren die in virtuele activa beleggen’ verstrekte de SFC voorwaarden en bepalingen voor bedrijven dergelijke wallets beheren.


Organisatie- en managementstructuur

Volgens het document moeten beheerders van virtuele vermogensfondsen in Hongkong altijd liquide middelen aanhouden van minimaal 3 miljoen Hongkongse dollar ($ 383.000) en het variabele vereiste liquide kapitaal.

De SFC adviseerde managers om over voldoende personele en technische middelen te beschikken voor de juiste uitvoering van hun taken. Verder adviseren ze om een risicobeperkings- en nalevingsbeleid te voeren, evenals beleid voor het witwassen van geld en de bestrijding van terrorismefinanciering.


Onafhankelijke bewaarder

Om de veiligheid van het fondsvermogen te waarborgen, vereist de SFC ook dat cryptofonds-beheerders een functioneel onafhankelijke bewaarder aanwijzen. De toezichthouder benadrukte dat een virtuele vermogensbeheerder ervoor moet zorgen dat zijn fondsactiva gescheiden zijn van zijn eigen activa, evenals activa van andere klanten, tenzij fondsactiva op een omnibus-klantaccount worden aangehouden.

Als een beheerder fiat-valuta ontvangt namens het fonds, moeten een of meer gescheiden bankrekeningen worden ingesteld voor het aanhouden van het geld van klanten, aldus de SFC. Bankrekeningen moeten worden geopend en beheerd bij een erkende financiële instelling in Hong Kong of een bank in een rechtsgebied dat is overeengekomen door de SFC, staat er in het document.

Bovendien moet de beheerder van het virtuele activafonds diverse bewaararopties overwegen. Hierbij lettend op hardware- en software-infrastructuur, beveiligingscontroles over sleutelgeneratie, opslag, beheer en transactie, evenals het proces van blockchain-forken, aldus het FSC.

Zoals eerder gemeld heeft Hong Kong zichzelf gevestigd als een van de meest vooruitstrevende rechtsgebieden voor cryptocurrencies en blockchain. Dit komt doordat het land een van de toonaangevende landen als kijkt naar het aantal geregistreerde digitale valuta-exchanges. Eerder dit jaar gaf de SFC richtlijnen voor aanbiedingen van ‘security tokens’, met de bedoeling meer duidelijkheid te verschaffen over de wettelijke en regelgevende vereisten voor de markt.