Nieuws

Huawei en Tencent lanceren Coinless Blockchain

Het Chinese financiële blockchain Shenzhen-consortium (FISCO) wordt geleid door het multinationale telecommunicatiebedrijf Huawei en techgigant Tencent. Binnenkort zal het haar coinless blockchain ‘FISCO BCOS’ gaan presenteren.

FISCO

FISCO bestaat uit meer dan 100 financiële instellingen, waaronder grote spelers zoals WeBank. Het consortium gaat het nieuwe platform presenteren op het Singapore Fintech Festival, dat plaats gaat vinden in midden november. FISCO BCOS wordt beschreven als een reeks toepassingen die voor consumenten beschikbaar moeten worden. De belangrijkste kracht van het nieuwe platform ligt in de snelheid van transacties per seconde (TPS). Deze TPS zal volgens het bedrijf op meer dan 1000 gaan liggen. Tevens beweert FISCO dat zijn blockchain het ‘Byzantijnse fouttolerantieprotocol’ zal gebruiken en ook ‘Zero-kennisbewijs’ zal gaan ondersteunen.

Controleren van gegevens

Het Chinese consortium benadrukt dat het blockchain-netwerk ook bepaalde knooppunten zal bevatten waardoor regelgevers en auditors in staat zouden zijn om waar nodig gegevens te controleren of toegang te krijgen tot deze gegevens.

Huawei en Tencent

Voor Huawei is het niet de eerste keer dat ze werken aan gedecentraliseerde projecten. Zo heeft Huawei in samenwerking met Hyperledger, een open-source blockchain-operatie die in 2015 werd ontwikkeld door de Linux Foundation, een aantal blockchain-gerelateerde projecten gedaan. Tevens heeft Huawei aangekondigd dat zij een eigen Bitcoin (BTC)-wallet gaan aanmaken, welke gaan worden meegeleverd op alle nieuwe Huawei smartphones. Ook Tencent heeft al eerder deelgenomen in de blockchain-wereld. De techgigant heeft afgelopen juni nog samengewerkt met verschillende Chinese functionarissen om de China Blockchain Security Alliance te creëren. Op dit moment zijn er meer dan 20 openbare en particuliere instellingen, waaronder overheidsadviesbureaus, zijn aangesloten.