Nieuws, Stablecoin

IMF onderzoekt de voor- en nadelen van stablecoins

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een blog uitgegeven waarin het de voordelen en nadelen van de invoering van nieuwe digitale betaalmethoden onderzoekt. Een belangrijk onderwerp in het onderzoek zijn stablecoins.

In haar onlangs gepubliceerde blog zei het IMF dat stablecoins aanzienlijke voordelen voor klanten en de maatschappij kunnen opleveren. Echter is dit niet zonder enige risico’s.


De voordelen, risico’s en de regelgeving problemen

Het IMF heeft gezegd dat banken hun rol als intermediair zouden kunnen verliezen. Dit omdat het publiek zou overschakelen naar stable coins uitgevers. Het IMF voorspelde echter dat banken niet zouden verdwijnen. De reden hiervoor was dat ze waarschijnlijk zullen proberen te concurreren met de stablecoin uitgevers door hun eigen innovaties te ontwikkelen.

De blog voorspelt verder dat techbedrijven nog groter kunnen worden. Deze bedrijven kunnen hun netwerk namelijk gebruiken om rivalen op dit gebied voor te blijven en geld te verdienen met het verzamelen van data.

Het IMF zei onder andere dat beleidsmakers de consumentenbescherming en financiële stabiliteit moeten versterken. Daarnaast moeten zij het risico van het verliezen van “hun waardigheid” onder ogen zien. In landen die onderworpen zijn aan grote inflatie veranderingen zijn het stablecoins in vreemde valuta die het probleem op kunnen lossen. Stablecoins zouden dan de lokale valuta kunnen vervangen. Op deze manier kunnen zij het monetaire beleid en de financiële ontwikkeling ondermijnen.

Volgens het IMF zouden stablecoins ook illegale activiteiten kunnen stimuleren. Een voorbeeld hiervan is het witwassen van geld en financiering terrorisme .

Nieuwe technologieën bieden kansen om de monitoring te verbeteren. Echter zullen de toezichthouders zich moeten aanpassen aan de meer gefragmenteerde en geografisch verschillende keten van de stablecoins“, zegt de blog.

Tegelijkertijd stelde het IMF voor dat stablecoins betalingen van blockchain gebaseerde activa mogelijk zouden kunnen maken. Daarnaast kan het kosten verlagen en transactiesnelheden verhogen. Daaraan voegde IMF het volgende toe:

Maar de grootste aantrekkingskracht komt van de netwerken die beloven om transacties net zo gemakkelijk te maken als het gebruik van sociale media. Stablecoins bieden het potentieel voor een betere integratie in ons digitale leven. Bovendien zijn ze ontworpen door bedrijven die zich richten op een handig ontwerp voor de gebruiker.


De plannen van het IMF met betrekking tot digitaal geld

In juli zei het IMF dat netwerkeffecten de vonk zouden kunnen veroorzaken voor de massale acceptatie van nieuw digitaal geld. Het IMF onthulde vervolgens dat het een conceptuele opzet wil creëren voor het categoriseren van nieuw digitaal geld. Voorbeelden hiervan zijn de Libra van Facebook en stablecoins. Bovendien willen ze nadenken over de gevolgen voor het beleid van de centrale bank.

Eerder in september zei het hoofd van het IMF, Christine Lagarde, dat centrale banken en financiële instellingen consumenten moeten beschermen. Ze moeten daarnaast wel open staan voor innovaties zoals crypto valuta’s.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)