Nieuws, Trending

Is Tether de reden achter de hoge Bitcoin prijs in 2017?

Een recent onderzoek van John M.Griffin en Amin Shams suggereert dat de crypto Tether (USDT) is gebruikt om de prijzen van Bitcoin en andere cryptocurrencies te manipuleren.

Tether werd gebruikt om de prijzen van alle top crypto’s te manipuleren

John M.Griffin en Amin Shams zijn onderzoekers van de Universiteit van Texas. In een document die deze onderzoekers vandaag, 13 juni hebben vrijgegeven wordt geschreven dat Tether is gebruikt om de prijzen van verschillende cryptocurrencies te manipuleren. Volgens de onderzoekers is de enorme Bitcoin prijsstijging naar bijna $20.000 dollar, die plaats vond in december 2017 voor de helft te wijten aan de prijsmanipulatie van Tether en de uitgever Bitfinex. De onderzoekers merken dan ook het volgende op: Citaat: “Met behulp van algoritmen die de blockchain gegevens analyseren, merken we dat aankopen met Tether worden getimed na marktcrashes en resulteren in aanzienlijke stijgingen van Bitcoin prijzen.”  Niet alleen de Bitcoin prijsstijging is te wijten aan Tether volgens het onderzoek. Ook de prijzen van alle andere top cryptocurrencies zijn gemanipuleerd.

Tether wordt vaker verdacht van prijsmanipulatie

Tether wordt sinds vorig jaar al vaker verdacht van het manipuleren van crypto prijzen. Dit omdat de crypto aankopen die gedaan werden met Tether een groot domino effect hadden op de prijzen van de desbetreffende crypto munten. Toch is dit de eerste keer dat de verdenkingen van prijsmanipulatie serieus worden genomen. Doordat het onderzoek van Griffin en Shams goed uitgevoerd is en belangrijke feiten laten zien, publiceerde de New York Times het verhaal. Volgens deze krant is het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar geheime en illegale acties die bepaalde grote spelers uitvoeren.