Nieuws, Trending

Japanse politie arresteert 8 verdachten in scam van €60 miljoen

De politie in de Japanse hoofdstad Tokio heeft 8 mannen gearresteerd die naar verluidt een cryptocurrency piramidesysteem hadden opgezet. Naar verluidt hebben de mannen met dit systeem 7.8 miljard yen (ongeveer €60 miljoen) van ruim duizend slachtoffers in het hele land weten te stelen.

Overtreden van financiële wetten

De mannen zijn al langere tijd door de politie verdacht van het overtreden van de financiële wetten die gelden in het land. Zo zouden zij hun organisatie niet hebben geregistreerd bij de toezichthouders in het land en maken zij gebruik van cryptocurrencies om hun acties te maskeren.

Slim spelletje

De verdachten speelden een slim spelletje. Zo hadden zij een nep-beleggingsorganisatie opgezet genaamd Sener. Hiermee beweerden ze te zijn gevestigd in de Verenigde Staten (VS), waarmee ze 29 miljoen Japanse yen. De mannen hadden naar verluidt een nep-beleggingsfirma genaamd “Sener” aangeprezen waarvan zij beweerden dat ze in de VS gevestigd waren, en verzamelden 29 miljoen yen in contant geld van 9 verschillende mensen. Met dit geld kochten zij namens hen Bitcoins (BTC). In totaal zouden de 8 vrijwel alle betalingen in Bitcoin hebben verzameld, evenals nog eens een bedrag van 500 miljoen yen (ongeveer €3.89 miljoen) in contanten. Er zijn in totaal zo’n 6.000 mensen slachtoffer geworden van deze scam, de 8 hebben namelijk niks terugbetaald.

Seminars

Toch bleven de 8 nog deelnemen aan verschillende seminars. In deze seminars beloofden de 8 aan de deelnemers een maandelijks rendement van 3 tot 20%. De deelnemers konden nog extra beloningen verdienen als ze anderen overhaalden om ook mee te investeren. Van de 8 hebben er nu 6 laten weten schuldig te zijn aan het misdrijf. Wat de straf precies wordt is nog onbekend.