Libra van Facebook is wake-up-call voor regelgevers

 
 

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) moeten toezichthouders sneller regels ontwikkelen voor grote technische bedrijven die te maken krijgen met financiën. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Facebook met het Libra-project.


Te gevaarlijk

Volgens een bestuurslid van de ECB zou het op dit moment niet moeten worden toegestaan dat Facebook een dergelijk project afrondt. Dit omdat dit simpelweg te gevaarlijk is. Om deze reden zouden de toezichthouders dan ook in een hogere versnelling moeten gaan werken om dit wel voor elkaar te krijgen. Het bestuurslid noemt dit daarom een wake-up-call voor de toezichthouders én de publiekelijke autoriteiten.


Bedreiging voor nationale valuta

Een groot tegenargument voor de Libra, in combinatie met de miljarden gebruikers die een account hebben op Facebook, is dat het een enorme bedreiging zou kunnen vormen voor nationale fiat-valuta’s als de Euro of de Dollar. Ook wordt wederom het witwassen van geld als belangrijk argument benoemd. Dit is naar verluidt nog niet goed genoeg geregeld bij het Libra-project.


Project bevriezen

Er wordt zelfs gedacht aan een tijdelijke bevriezing van het project. Dit zou regelgevers namelijk de tijd moeten geven om alsnog met wetten en regels te komen. Diverse overheidsinstanties zullen dan ook gedurende deze maand bij elkaar komen om het project uitgebreid te bespreken.

Niet alleen in Amerika zijn ze sceptisch over het project; ook de toezichthouders in Frankrijk, Japan en Singapore willen meer duidelijkheid over het project.

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken