Nieuws

Nieuws

Mastercard lanceert testomgeving voor digitale valuta’s centrale banken

Mastercard kondigde woensdag de release aan van een eigen tool gericht op centrale banken die hun digitale valuta’s willen testen.


Test tool

Meer dan 70% van de centrale banken koestert het idee van een digitale valuta, aldus een rapport van de Bank of International Settlements. Hoewel er maar weinigen van deze banken daadwerkelijk zijn begonnen met experimenteren. Mastercard probeert in te spelen op deze vraag en heeft een tool ontwikkelt die het testen van digitale valuta’s van centrale banken eenvoudiger maakt.

De tool simuleert verschillende soorten transactieomgevingen om centrale banken CBDC-use-cases te laten beoordelen. Het bootst de uitgifte, distributie en uitwisseling van CBDC’s tussen banken, financiële dienstverleners en consumenten na.


CBDC’s functies

Mastercard riep partners op om het platform te gebruiken om de effectiviteit van de technologische ontwerpen van de digitale valuta’s, de voorgestelde use-cases en de interoperabiliteit met bestaande betaalmethoden te evalueren.

Vreemd genoeg is een van de mogelijkheden van de testomgeving het demonstreren van “hoe een CBDC door een consument kan worden gebruikt om overal ter wereld voor goederen en diensten te betalen waar Mastercard wordt geaccepteerd.”

Digitale valuta’s zouden centrale banken een directe brug naar consumenten bieden, waardoor de noodzaak om via commerciële banken te gaan voor het verdelen en innen van geld vermeden zou worden. Sommige ontwerpen zijn echter alleen gericht op institutionele geldoverdrachten. Het platform van Mastercard lijkt op beide gericht te zijn.


Mastercard

Mastercard is vaak betrokken bij verschillende soorten gedistribueerde ledgertechnologie, waaronder een eerste verbintenis met het Libra-consortium in 2019. Later dat jaar verliet het bedrijf de vereniging, met als motivatie voornamelijk meningsverschillen in regelgeving.

De CEO van Mastercard was ook enigszins kritisch over CBDC’s vanwege hun voorgestelde geïsoleerde karakter. Een van de doelen van deze tool zou inderdaad kunnen zijn om centrale banken de voordelen van interoperabiliteit te laten zien, wat misschien de blijvende relevantie van Mastercard zou kunnen garanderen naarmate de betalingen evolueren.

Bij het onderzoek en de ontwikkeling van Mastercard gaat het vaak om blockchain of DLT, terwijl de kaartafdeling samen met zijn belangrijkste rivaal Visa geleidelijk is opgewarmd tot op crypto gebaseerde kaarten.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten