Nieuws, Regulatie

Mati Greenspan: “De wereldeconomie vliegt op z’n kop”

Tijdens de Hard Fork summit geeft eToro’s senior marktanalist Mati Greenspan zijn kijk op de wereldeconomie. Hij vertelt dat een recessie onvermijdelijk lijkt en geeft een aantal tips over hoe investeerders hierop in kunnen spelen.


Een wereldwijde recessie komt eraan

“Global recession is coming,” vertelt analist Mati Greenspan. En dat zegt hij niet zomaar. Hij vertelt dat de grootste investeerders ter wereld al bezig zijn met het verplaatsen van kapitaal uit aandelen naar geld of goud. “We hebben al een aantal zorgwekkende kapitaalverplaatsingen gezien van Warren Buffet,” zo vertelt Mati. Ook Jamie Dimon, miljardair en CEO van JPMorgan voorspelt dat er een recessie aan zit te komen.

Deze tekenen van investeerders zijn niet de enige reden tot zorgen: Mati vertelt dat er nog meer aanwijzingen zijn voor een aankomende recessie.


Centrale banken overvloeden de economie met geld

Denk bijvoorbeeld aan de term “Kwantitatieve versoepeling”. De grootste banken ter wereld zijn bezig met het bijdrukken van enorm veel geld. De Amerikaanse “Federal Reserve”, de “People’s Bank of China” en de “Europese Centrale Bank” overvloeden de economie met geld. “Het is nu dan ook één van de grootste economische raadsels hoe het kan dat er geen enorme inflatie ontstaat”, vertelt Mati.


Het is bizar om met negatieve rente geld uit te lenen aan Griekenland

“De economie vliegt op zijn kop”, zo omschrijft de senior analist de economische situatie. Hij doelt op de bizarre situatie van vandaag waar veel staatsobligaties een negatieve rente opleveren. Dit geldt overigens niet alleen voor de ‘sterke’ economieën van de wereld. Mati beschrijft het geval van Griekenland, dat momenteel eveneens tegen negatieve rente obligaties verstrekt. Totaal ‘op de kop’, zoals de eToro-analist al zei: een aantal jaar geleden was dat land nog failliet en betaalde het rentes tot wel 20%.

Een obligatie met een negatieve rente lijkt een verschrikkelijke deal. Toch kiezen investeerders deze optie als het risico van het bezitten van andere activa (zoals aandelen of vastgoed) nog groter is. In zo’n situatie voorzien investeerders dat deze activa in waarde zullen dalen: obligaties zijn dat de minst verliesgevende (en daardoor de beste) optie.


Wat kun je als investeerder doen?

De vraag is wat je als investeerder het beste kunt doen om je kapitaal veilig te houden. Diversifiëren is het toverwoord, zegt Mati Greenspan. De afgelopen tijd stak iedereen die geld overhad het in aandelen. Met de huidige vooruitzichten is dat niet langer een verstandige manier om te investeren. Het verstandigste wat je kunt doen is je kansen spreiden, zegt de analist: een gedeelte aandelen, een deel in fiat-valuta’s en een deel in goud, een deel in vastgoed en een deel in cryptocurrencies. Speel het veilig.

Daarnaast houdt hij ook altijd zijn blik op nieuwe kansen die zich voordoen. “Niet lang geleden was ik in Californië. Als ik zie hoe de marijuana-industrie daar groeit na de legalisatiewet, hoe gemotiveerd men daar is om de verkoop sneller te maken en de kwaliteit te verhogen, dan denk ik: daar wil ik in investeren, daar zie ik flinke kansen in.” Een korte blik op zijn persoonlijke account leert dat hij een ontzettend gevarieerd portfolio bezit, van goud en zilver tot crypto’s en aandelen in uiteenlopende bedrijven.

Ook vertelt de analist dat je als investeerder moet kijken waarin je gelooft. Het voorbeeld van olie dat hij geeft, beschrijft goed hoe Mati over investeerders-impact denkt. “Ik wil niet dood gevonden worden met mijn kapitaal in ruwe olie. Ik wil geen geld verdienen aan schadelijke industrieën en producten.” Hij stelt dat investeerders invloed kunnen hebben op de transitie naar een schonere wereld.