law nigeria
Regulatie

Nigeriaanse Hooggerechtshof verwerpt rechtszaak van Binance-manager

Het Nigeriaanse Hooggerechtshof heeft een rechtszaak afgewezen die was aangespannen door Binance-regiomanager Nadeem Anjarwalla. Anjarwalla beweerde dat Nigeriaanse overheidsinstanties zijn fundamentele rechten hadden geschonden toen ze hem arresteerden en zijn paspoort in beslag namen.

Rechter Inyang Ekwo oordeelde op 19 juni dat de rechtszaak tegen het Office of the National Security Adviser (NSA) en de Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) werd afgewezen vanwege “gebrek aan zorgvuldige vervolging”. Er waren geen juridische vertegenwoordigers van Anjarwalla of de respondenten in de rechtbank verschenen.

Rechtszaak en vlucht naar Kenia

Anjarwalla had zijn rechtszaak op 28 maart ingediend en eiste dat de acties van de instanties illegaal zouden worden verklaard. Tegelijkertijd verzocht Binance-advocaat Tonye Krukrubo zich terug te trekken uit de zaak, zodat Anjarwalla een andere vertegenwoordiger kon inschakelen. Anjarwalla was niet aanwezig in de rechtbank, omdat hij op dat moment al uit de gevangenis was ontsnapt en naar Kenia was gevlucht. De rechtbank schorste de procedure tot 19 juni, in afwachting van nieuwe vertegenwoordiging door Anjarwalla.

Schending van de grondwet

Anjarwalla hield vol dat de overheidsinstanties artikel 35 (1) en (4) van de Nigeriaanse grondwet van 1999 (zoals gewijzigd) hadden geschonden. In zijn verklaring stelde hij: “De voortdurende detentie van de aanvrager door de respondenten veroorzaakt immense ontberingen en emotionele stress voor de aanvrager, zijn vrouw en kinderen en andere leden van zijn familie.”

Arrestaties en internationale spanningen

Anjarwalla en Tigran Gambaryan, hoofd van naleving van financiële criminaliteit bij Binance, werden op 26 februari gearresteerd. Gambaryan, een Amerikaans staatsburger, was naar Nigeria gereisd om deel te nemen aan de verdediging van Binance tegen beschuldigingen van belastingontduiking en witwassen. Deze zaken hebben voor spanningen gezorgd tussen de Verenigde Staten en Nigeria.

Gambaryan heeft op dezelfde gronden als Anjarwalla een aparte rechtszaak aangespannen tegen de NSA en EFCC, waarvan de hoorzitting gepland staat voor 9 juli. Krukrubo blijft Gambaryans vertegenwoordiger.

Uitlevering in afwachting

Anjarwalla, die zowel de Britse als de Keniaanse nationaliteit bezit, blijft in Kenia terwijl Nigeria werkt aan zijn uitlevering.

Regulatie nieuws

Griekse overheid is bezig met een belastingkader voor cryptovaluta
Rechter keurt schikking van $9 miljoen goed in rechtszaak tegen Robinhood
Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren