NigeriaKrypto
Regulatie

Nigeriaanse SEC introduceert nieuwe regels voor aanbieders van virtuele activadiensten

De Securities and Exchange Commission (SEC) van Nigeria heeft nieuwe vereisten ingevoerd voor aanbieders van virtuele activadiensten (VASP’s).

Vanaf nu moeten deze aanbieders een fysiek kantoor in Nigeria hebben om in aanmerking te komen voor het Accelerated Regulatory Incubation Programme (ARIP).

Kantoor in het land vestigen

Volgens een recent bericht op de website van de SEC moeten bedrijven die willen deelnemen aan ARIP, een programma dat is ontworpen om VASP’s in Nigeria te ondersteunen, zowel opgericht zijn in Nigeria als een kantoor in het land hebben. Daarnaast is het verplicht dat de CEO of algemeen directeur van het bedrijf in Nigeria woonachtig is.

Aanvragers moeten actief zijn in de beleggings- en effectenbranche en ofwel een nieuwe registratie aanvragen of lopende aanvragen met betrekking tot virtuele activa bij de SEC hebben. De SEC heeft in een circulaire van 21 juni aangekondigd dat alle bestaande en toekomstige VASP’s, inclusief cryptomakelaars en -dealers, hun aanvragen binnen 30 dagen via de SEC ePortal moeten indienen.

VASP’s moeten voorlopig opereren onder het ‘ARIP’-programma

Alhoewel de regels voor de uitgifte van digitale activa, aanbiedingsplatforms, uitwisseling en bewaring worden herzien, moeten VASP’s voorlopig opereren onder het ARIP. Dit programma is bedoeld om het onboardingproces voor entiteiten die SEC-registratie nastreven te versnellen en biedt een tijdelijke goedkeuring totdat de nieuwe Digital Assets Rules volledig operationeel zijn.

Het kader is van toepassing op VASP’s en tokenuitgevers die zaken doen in Nigeria of diensten aanbieden aan Nigeriaanse consumenten. Dit omvat platforms die betrokken zijn bij het aanbieden, verhandelen, uitwisselen, bewaren en overdragen van digitale activa.

Indienen van beëdigde verklaring

Voor de aanvraag moeten entiteiten een beëdigde verklaring indienen waarin wordt bevestigd dat er geen fraude- of oneerlijkheidsveroordelingen zijn, evenals een operationeel plan, een bedrijfsmodel met een duidelijke waardepropositie en bepalingen voor beleggersbescherming. De verwerkingskosten voor de aanvraag bedragen 2 miljoen naira (ongeveer €1.213) en aanvragers moeten bewijs leveren van de vereiste aandeelhoudersfondsen.

Van ARIP-deelnemers wordt verwacht dat ze wekelijkse en maandelijkse handelsstatistieken, kwartaalcijfers, nalevingsrapporten en incidentenrapporten indienen. Niet-naleving van de ARIP-vereisten kan leiden tot boetes vanaf 5 miljoen naira (ongeveer €3.033), met dagelijkse verhogingen van 200.000 naira (ongeveer €119) voor aanhoudende wanbetaling.

Boetes van minimaal 20 miljoen naira

Niet-geregistreerde commerciële VASP’s riskeren boetes van minimaal 20 miljoen naira (ongeveer €12.134), terwijl andere digitale investeringsplatforms, zoals cryptobrokers en -adviseurs, boetes van minimaal 10 miljoen naira (ongeveer €6.067) kunnen krijgen.

In maart stelde de SEC van Nigeria een wijziging voor in de regels voor cryptodienstverleners, waarbij een verhoging van de registratiekosten voor cryptobeurzen werd voorgesteld van 30 miljoen naira (ongeveer €18.201) naar 150 miljoen naira (ongeveer €91.000).

Regulatie nieuws

Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
68% kans dat Joe Biden uit de presidentsrace stapt
SEC annuleert cruciale Ripple vergadering: Komt er toch geen schikking?
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers