Nieuws, Trending

OKEx: beschuldiging wash-trading ‘incorrect en misleidend’

Cryptocurrency exchange OKEx heeft nieuwe beschuldigingen van manipulatieve praktijken zoals wash-trading op zijn platform ontkent.


‘Niet nauwkeurig en misleidend’

In een verklaring op 23 september schreef de exchange dat de beschuldigingen van ‘wash trading’ ‘niet nauwkeurig en misleidend’ waren. Deze beschuldigingen werden in een recent rapport van het Blockchain Transparency Institute (BTI) opgeschreven.


Appels met peren vergelijken

Zoals gemeld, publiceerde de BTI haar laatste rapport op 19 september. Hierin beweerde zij te hebben geïdentificeerd wat zij de meest ‘legale’ exchanges in de industrie vinden. Evenals de exchanges met de vermeende hoogste prevalentie van marktmanipulatie.

Wash-trading verwijst naar een praktijk waarbij verkoop- en kooporders tegelijkertijd op hetzelfde actief worden geplaatst om handelsvolumes kunstmatig te vergroten, terwijl de indruk wordt gewekt dat er meer vraag is naar het actief dan het daadwerkelijk is. De praktijk is illegaal op gereguleerde exchanges.

OKEx – naast Bibox – werd met name door BTI uitgekozen als een van de platforms met de naar verluidt meeste washing op zijn exchange. De exchange heeft deze claim ontkent. Als reden gaven zij dat “de onderzoeksmethode van BTI niet transparant is en dat ze geen gegevens verstrekken om hun claims te onderbouwen.”

OKEx bleef beweren dat een crypto-derivatenplatform andere karakteristieke handelspatronen ziet dan een ‘spot-only’ locatie:

“Vanwege de complexiteit van de handel in derivaten, konden duizenden transacties per dag worden geplaatst door een enkele gebruiker via collocated machines. Proberen om retail-georiënteerde parameters toe te passen, zoals website- & mobielverkeer is in deze situatie een appels en peren vergelijken. “


“Toegewijd aan surveillance”

Afgezien van het beschuldigen van BTI van een gebrek aan volledigheid in zijn analyse. Daaraan toevoegend dat ze ongepaste methoden gebruiken om de gerapporteerde volumes van exchanges te onderzoeken, gebruikte OKEx de verklaring ook voor een ander mededeling. Hierin wil OKEx onderstrepen dat het zich inzet voor het beperken van de risico’s van marktmanipulatie op zijn site.

“We hebben een trading surveillance team dat 24/7 werkt om de transacties op OKEx te volgen. Verdachte marktmanipulatie zoals zelfhandel zal ons systeem waarschuwen. Als reactie hierop schorten of verwijderen we de accounts van betrokken gebruikers. We werken ook samen met AML-bedrijven en upgraden ons KYC-systeem consequent om ervoor te zorgen dat onze markt gezond is. ”

OKEx voegde eraan toe dat het onlangs is toegetreden tot de Data Accountability & Transparency Alliance onder leiding van CoinMarketCap, die werd opgericht in een poging om de kwaliteit van de gerapporteerde volumes te verbeteren. Dit idee ontstond na aanleiding van een reeks bombshellrapporten die de schijnbare prevalentie van manipulatieve handelspraktijken in de industrie aantoonde.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)