UniSwap
Exchange

PancakeSwap introduceert baanbrekende versie 4 van zijn platform

Op 15 maart heeft PancakeSwap, een toonaangevende gedecentraliseerde exchange, de nieuwste update van zijn platform aangekondigd door de release van de vierde versie van zijn codebase en whitepaper. Deze nieuwe versie belooft aanzienlijke verbeteringen, waaronder op maat gemaakte liquiditeitspools en flash-accounting, met als doel de gaskosten voor gebruikers te verminderen en tijdelijke verliezen voor liquiditeitsverschaffers (LP’s) te voorkomen.

De op 2 na grootste gedecentraliseerde crypto-exchange

Met meer dan $2,3 miljard aan activa, verspreid over negen verschillende netwerken, staat PancakeSwap momenteel bekend als de op twee na grootste gedecentraliseerde crypto-exchange. Deze status wordt onderstreept door gegevens van het blockchain-analyseplatform DefiLlama. De aangekondigde verbeteringen zullen in het derde kwartaal van 2024 gelanceerd worden op zowel de Ethereum- als de BNB-netwerken.

De nieuwe versie van het platform zal innovatieve ‘hooks’ integreren. Dit zijn aanpasbare add-ons die door onafhankelijke ontwikkelaars kunnen worden gebruikt om extra functionaliteiten toe te voegen aan specifieke liquiditeitspools, zoals dynamische vergoedingen, aangepaste orakels, en actieve modules voor liquiditeitsbeheer.

Ondersteuning voor liquiditeitsboekpools

Een opvallende vernieuwing binnen de update is de ondersteuning voor liquiditeitsboekpools, een afstap van de traditionele pools die de X*Y = K-formule volgen, naar pools die de formule X + Y = K gebruiken. Volgens PancakeSwap zorgt dit nieuwe pooltype ervoor dat liquiditeitsverschaffers geen last hebben van vergankelijk verlies en dat handelaren tijdens transacties geen prijsimpact ondervinden.

Om de gaskosten verder te drukken, zijn er ook aanpassingen doorgevoerd, zoals de overgang naar een ‘singleton’-model waarbij alle pools in één contract worden samengebracht. Dit zou de kosten van ‘multi-hop’-transacties, die meerdere swaps vereisen, aanzienlijk verlagen. Bovendien optimaliseert het v4-protocol het boekhoudproces door middel van ‘flash accounting’, wat leidt tot een verdere verlaging van de gaskosten.

Open-sourcelicentie voor nieuwe code

De nieuwe code is uitgebracht onder een open-sourcelicentie, waardoor ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in het adopteren van de code zich kunnen aanmelden om officiële erkenning van het team te krijgen als ‘affiliates’. Verder is er een ontwikkelaarsprogramma van $500.000 gelanceerd om onafhankelijke ontwikkelaars te ondersteunen bij het creëren van hooks voor de vierde versie van PancakeSwap.

Deze ontwikkelingen komen te midden van een groeiende strijd onder gedecentraliseerde uitwisselingen om nieuwe functies te implementeren en zo een groter marktaandeel te veroveren. Zo kondigde Uniswap op 27 februari de lancering van een webextensie-wallet aan en introduceerde PancakeSwap in november 2023 een ‘gauges’-stemfunctie voor CAKE-tokenhouders.

Exchange nieuws

Kraken overweegt verwijdering van USDT in de EU vanwege MiCA regelgeving
Binance helpt Taiwanese Autoriteiten bij opsporing van grootschalige witwaszaak
Crypto fan? Neem een kijkje op de Dutch Blockchain Days 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten