Nieuws, Regulatie, Trending

Rechter beslist: Coinbase heeft geen fraude gepleegd

Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Coinbase geen fraude heeft gepleegd tijdens de mislukte lancering van Bitcoin Cash (BCH).


Coinbase beschuldigd van handel met voorkennis op BCH-lijst

In een rechterlijk bevel ingediend op 6 augustus heeft de Amerikaanse districtsrechter Vince Chhabria, van het noordelijke district van Californië (San Francisco), de claims van investeerders verworpen dat de crypto exchange fraude pleegde door de handel na twee minuten te stoppen.

De uitspraak is de laatste update in de langdurige rechtszaak die door handelaar Jeffery Berk is aangespannen, vanwege de gebeurtenissen die plaatsvonden in December 2017.

Destijds was BCH slechts vier maanden oud en werd het nog steeds toegevoegd aan belangrijke beurzen. Coinbase voegde aanvankelijk de altcoin toe aan zijn platform, dit leverde een piek in zijn prijs op, terwijl een latere beslissing om de handel te sluiten ertoe leidde dat investeerders niet in staat waren om tegen hogere prijzen te verkopen.

Na het debacle werd Coinbase op grote schaal beschuldigd van handel met voorkennis, waarbij leidinggevenden markten zouden hebben gemanipuleerd door BCH op te kopen op basis van voorkennis van de plannen om de handel even te sluiten.

“De eisers identificeren drie mogelijke wetten voor hun claim: de Commodities Exchange Act, de FinCEN-regels en de staatsregelgeving van New York,” vatte Chhabria samen

Hij ging door:

“Zelfs als we ervan uitgaan dat Bitcoin Cash een grondstof is die onder de Commodities Exchange Act valt, verklaart de klacht onvoldoende hoe de lancering de markt voor Bitcoin Cash of voor Bitcoin manipuleerde. Het beschrijft noch plausibel of coherent het motief van Coinbase en Armstrong om de prijzen te manipuleren.”


De motie om de fraudeclaim ongegrond te verklaren is toegestaan

Eisers moeten nu verder gaan op basis van een nalatigheidszaak. De BCH-lancering, beweerde Chhabria, werd te snel uitgevoerd, wat vanaf het begin voor problemen zorgde.

“De motie om de fraudeclaims af te wijzen wordt ingewilligd. De eisers hebben niet bepaald gepleit voor hun afhankelijkheid van de vermeende frauduleuze acties van Coinbase”, ging hij verder.

Het document ontslaat ook de CEO van Coinbase, Brian Armstrong, en hoofd van het product, David Farmer, van fraude:

“Bovendien, hoewel de feitelijke aantijgingen een overtuigend beeld schetsen van een incompetente lancering door Coinbase, schetst de klacht geen coherent verslag van fraude door Coinbase, Armstrong en Farmer.”