Ripple bekritiseerd: incorrecte voorstelling van relatie met XRP?

Ripple Labs, de beheerder van het blockchain-betalingsnetwerk Ripple, is bekritiseerd wegens vermeende misleidende verklaringen dat het de XRP-token “heeft ontdekt” in plaats van gecreëerd.


Tweets van Nic Carter over Ripple

In een reeks verhitte tweets op 9 oktober verweet Nic Carter het bedrijf de aard van zijn relatie met XRP te verdoezelen. Nic Carter is mede-oprichter van het cryptodata-bedrijf Coinmetrics.io en een partner in Castle Island Ventures. Hij tweette onder andere:

“Voor de goede orde, deze psychopaten beweren nog steeds zonder een greintje ironie dat ze XRP hebben ‘ontdekt’ in plaats van het te hebben gemaakt.”


“Als Chevron’s relatie met olie”

De bovengenoemde tweet van Carter linkt naar een eerder bericht van journalist Cory Johnson. Hij staat op de lijst van ‘100 meest invloedrijke mensen in crypto in 2019’, opgesteld door nieuwsoutlet Modern Consensus.

Johnson, voormalig TV-presentator bij Bloomberg, werkte ongeveer een jaar als Ripple’s belangrijkste marktstrateeg tussen maart 2018 en februari 2019. Afgelopen 5 oktober tweette hij:

“De relatie van Ripple met XRP is als de relatie van Chevron (Amerikaans olieconcern, red.) met olie. We hebben er veel van, we geloven dat het een superieure technologie is en we ondersteunen de vele functies ervan – voor talloze redenen. Maar we hebben niet de hele voorraad, we hebben er geen controle over, en we zijn niet hetzelfde als het product.

Afgezien van het sarcasme in Nic Carter’s antwoord hierop – “Ik mis de goede oude XRP-dagen!” – plaatste hij ook een link naar een ander artikel. Dit artikel werd eind 2018 door advocaat Preston Byrne geschreven en door Carter beschouwd als het definitieve bewijs voor de zaak.


Strijd over Ripple’s geschiedenis

In het artikel van Byrne wordt de geschiedenis van het Ripple-netwerk evenals de oprichting van Ripple Labs en XRP nagelopen. Zo onderzoekt de schrijver documenten als de oprichtingsverklaring en andere officiële stukken die betrekking hebben op Ripple’s historie. Byrne schrijft na analyse:

“Er was geen “Officiële Ledger” met XRP erop, en er waren geen transacties op de huidige XRP-ledger, voordat Ripple Labs, Inc. (aanvankelijk Newcoin Inc.) werd opgericht op 19 september 2012.”

Deze bewering is in directe tegenspraak met uitspraken van Brad Garlinghouse, zo benadrukt Nic Carter. Hij refereert aan een interview waarin de CEO van Ripple liet optekenen:

“Een heel belangrijk verschil is dat de XRP-ledger bestond vóór het bedrijf Ripple er was. We zijn zeker een partij die geïnteresseerd is in het succes van de XRP-ledger: Daarom bezitten we veel XRP. Maar het is een beetje als zeggen dat Exxon (een ander Amerikaans olieconcern, red.) veel olie heeft. Dat maakt olie nog geen security. ”


Aanhoudende discussie

De discussie op Twitter deze week bouwt op verschillende langdurige controverses rondom Ripple. In sommige gevallen leidde dit soort discussies zelfs tot rechtszaken. Vorige maand verzette Ripple Inc. zich nog tegen zo’n rechtszaak rondom XRP.

Deze rechtsprocessen hebben vaak betrekking op vermeende centralisatie, XRP-beheer, en vragen rondom het XRP-bezit van het bedrijf (naar schatting 60% van alle XRP-tokens). Ook vermeende prijsmanipulatie, en de kwestie of XRP een security-classificatie verdient zijn constant onderwerpen van controverse.

 
 

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken