Nieuws, Trending

Shell & BP ondersteunen blockchain-platform om goederenhandel te moderniseren

De oliemaatschappijen Shell en BP zijn lid geworden van een groep van bedrijven die van plan zijn om tegen het einde van 2018 een blockchain-platform te lanceren. Dit platform moet processen na de handel in de energiesector gaan automatiseren.

Slimme contracten

De ontwikkelaar van het platform, VAKT Global, heeft het nieuws een digitale commodity-top georganiseerd door S & P Global Platts naar buiten gebracht. Het platform is er op gericht om oliemaatschappijen te helpen bij het vervangen van papieren documenten door gebruik te maken slimme contracten. Deze opvallende zet zal naar verwachting kosten gaan besparen. Hiernaast zal het risico op fouten worden verminderd en zullen de processen na de handel efficiënter worden gemaakt. De processen zijn allemaal veilig, in real-time op het blockchain gebaseerde platform te zien zijn. VAKT Global verwacht om eind november live te gaan op de oliemarkt op de Noordzee.

Onafhankelijke entiteit

Naar verwachtingen zullen de eerste licenties voor het platform in januari zijn vergeven. Het blockchain-platform zal worden geleid door de leden van VAKT Global als een nieuwe onderneming. Hierdoor zou de onafhankelijke entiteit worden bewaakt. De verplichte wettelijke goedkeuringen voor de onderneming zijn momenteel in behandeling.

Meerdere grote namen

Naast Shell & BP is ook het Noorse energiebedrijf Statoil, verschillende handelshuizen als Gunvor, Koch Supply & Trading en Mercuria aangesloten in dezelfde groep. Maar ook banken als de ABN Amro, de ING en de Societe Generale ondersteunen het platform.