Nieuws, Regulatie Nieuws

Tanzania bezig met eigen CBDC

Naar verluidt is de Bank of Tanzania (BoT) van plan om een eigen digitale valuta van de centrale bank, oftewel een CBDC, te introduceren. Dit komt nadat enkele buurlanden soortgelijke initiatieven aangekondigd hebben.


Digitale Shilling

Dit blijkt uit een Bloomberg-rapport. Hierin gaf Florens Luoga, de gouverneur van de Bank of Tanzania, aan dat Tanzania van plan was om het voorbeeld van Nigeria te volgen bij het uitrollen van een eigen CBDC. Volgens Luoga zou de bank inmiddels al begonnen zijn met de voorbereidingen voor de ontwikkeling en uitrol van een digitale Shilling.

Hiernaast wordt een eventuele digitale valuta uiteraard volledig onderzocht. Ook zou de capaciteit van centrale bankfunctionarissen worden versterkt. Als dat lukt, zou Tanzania tot een selecte groep landen behoren die momenteel de uitrol van een CBDC onderzoekt.


Crypto-verbod in Tanzania

Het bekendste land dat momenteel bezig is met de lancering van een eigen CBDC is wellicht China. Sinds april 2020 is de centrale bank van het land dan ook al bezig met het uitvoeren van trials in diverse grote steden. Het plant tevens een nog grotere test tijdens de Olympische Winterspelen die in 2022 in Peking georganiseerd wordt.

Opvallend is wel dat momenteel cryptocurrencies grotendeels verboden zijn in Tanzania. Dit nadat de centrale bank van het land in 2019 met een richtlijn kwam waarin staat dat de digitale activa niet werden erkend door de lokale wetgeving. De Bank of Tanzania werkt naar verluidt echter aan het ongedaan maken van dit verbod, nadat president Samia Suluhu Hassan in juni zei dat het land zich zou moeten voorbereiden op crypto en het gebruik hiervan. Het lijkt hiermee slechts een kwestie van tijd totdat dit verbod opgeheven wordt. Wat dit voor de wereldwijde crypto-ruimte gaat betekenen is op dit moment nog onbekend.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten