Nieuws

VK denkt na over verbieden van sommige cryptocurrency-derivaten

De Britse autoriteit voor financieel gedrag overweegt om een verbod te leggen op sommige op cryptocurrency gebaseerde derivaten. Ze maken zich flinke zorgen.

Evenement in Londen

Christopher Woolard sprak op een evenement in Londen over de regulering van cryptocurrencies. Christopher Woolard, zelf lid van de raad van bestuur en directeur van strategie en concurrentie bij de autoriteit, vertelde dat de waakhond zich flinke zorgen maakt over het feit dat kleine beleggers complexe, volatiele en vaak risicovolle derivatenproducten kopen en verkopen op basis van cryptocurrencies, zonder dat zij hier voldoende kennis over bezitten. “De autoriteit zal gaan overleggen over een verbod op de verkoop aan kleinverbruikers van derivaten die verwijzen naar bepaalde soorten crypto-activa, inclusief verschillencontracten, opties, futures en verhandelbare effecten.”, aldus Christopher Woolard.

Exchange tokens

Volgens Christopher zijn exchange tokens de neutrale manier van de toezichthouder om cryptocurrencies te beschrijven. Deze tokens maken gebruik van een DLT-platform en niet worden uitgegeven of ondersteund door een centrale bank of ander centraal orgaan. Hiernaast fungeren deze tokens niet als geld. Tegen het einde van het jaar wil de autoriteit ook gaan overleggen over welke crypto-activa binnen de bestaande regelgevende taken vallen en die welke dat niet doen.

Alomvattende reactie

Hiernaast gaat het Britse Ministerie van Financiën een alomvattende reactie geven op het gebruik van crypto-middelen bij financiële misdaden door te voldoen aan, en verder te gaan dan de vereisten van de vijfde Europese anti-witwasrichtlijn (5AMLD). “Hierover zal het Ministerie van Financiën eerst overleggen en vervolgens wetgeving opstellen over de manier waarop 5AMLD moet worden omgezet en de reikwijdte van de anti-witwas- en antiterrorismefinancieringsregels verder moet gaan worden uitgebreid,” aldus Christopher Woolard.