Crypto Law
Regulatie

Voormalig CEO van Hydrogen Technology Corporation is veroordeeld tot gevangenisstraf voor effectenfraude

In een opvallende rechtszaak heeft een federale rechter in Florida Michael Kane, de voormalige CEO van Hydrogen Technology Corporation, veroordeeld tot 45 maanden gevangenisstraf.

Deze uitspraak volgt op Kane’s schuldig pleidooi voor zijn rol in een cryptoprijsmanipulatieschema. De veroordeling, die plaatsvond op 24 juni, werd aangekondigd door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Cryptocurrency als effect beschouwd in rechtszaak

Shane Hampton, het voormalige hoofd van financiële engineering bij Hydrogen Technology, kreeg een straf van 35 maanden voor vergelijkbare misdaden. Dit markeert een belangrijk precedent, aangezien het de eerste keer is dat een federale jury in een strafzaak heeft geoordeeld dat een cryptocurrency als een effect kan worden beschouwd en dat het manipuleren van cryptocurrencyprijzen gelijkstaat aan effectenfraude.

Principal Deputy Assistant Attorney General Nicole Argentieri verklaarde: “Deze vervolging en de vandaag opgelegde straffen moeten dienen als waarschuwing: de Criminal Division zal niet aarzelen om alle beschikbare middelen te gebruiken – inclusief de federale effectenwetten – om de integriteit van cryptocurrencymarkten te beschermen.”

Zaak tegen Kane en Hydrogen Technology is begonnen in 2022

De zaak tegen Kane en Hydrogen Technology begon in september 2022 toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) hen aanklaagde wegens het manipuleren van het volume en de prijs van het Hydro (HYDRO)-token. In april 2023 werd Kane samen met het bedrijf door een rechter in New York veroordeeld tot het betalen van $ 2,8 miljoen aan rechtsmiddelen en civiele boetes.

Naast Kane en Hampton werden ook andere betrokkenen vervolgd. Twee voormalige leidinggevenden van Hydrogen Technology, Andrew Chorlian en Tyler Ostern, pleitten schuldig in mei 2023. Deze zaak maakt deel uit van bredere inspanningen van Amerikaanse autoriteiten om de regelgeving rondom cryptovaluta’s te handhaven, waarbij de SEC zich blijft richten op verschillende cryptobedrijven, ondanks dat er momenteel geen actie gepland is tegen Ether.

Deze veroordelingen benadrukken de ernst waarmee de Amerikaanse autoriteiten omgaan met fraude en manipulatie in de cryptocurrency-sector, en dienen als een waarschuwing voor anderen in de industrie.

Regulatie nieuws

Griekse overheid is bezig met een belastingkader voor cryptovaluta
Rechter keurt schikking van $9 miljoen goed in rechtszaak tegen Robinhood
Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren