Sam Bankman-Fried

sam-bankman-fried
  • Volledige naam: Sam Bankman-Fried
  • Geboortedatum: 1992
  • Geboorteplaats: Stanford
  • Nationaliteit: Amerikaan
  • Woonplaats: De Bahama’s
  • Huidige baan: EX-CEO van FTX
  • Geschat vermogen: $0

Wie is Sam Bankman-Fried?

Sam Bankman-Fried, ook wel bekend als SBF, is de voormalig CEO van FTX, een cryptocurrency-exchange uit de Bahama’s. Hij was een selfmade miljardair en één van de meest invloedrijke figuren in de cryptocurrency-wereld, althans totdat FTX failliet ging.

Bankman-Fried werd in 1992 in Californië geboren en studeerde vervolgens wiskunde en informatica aan de Stanford University. Na zijn afstuderen werkte hij bij een aantal tech-startups, waaronder een gericht op algoritmische handel. Hier ontdekte hij zijn passie voor cryptocurrencies en met behulp van zijn ervaring in de handel besloot hij zijn eigen cryptocurrency-exchange te lanceren.

In 2019 richtte SBF FTX op. In korte tijd werd hij gecrediteerd voor het revolutioneren van de cryptocurrency-markt, door een aantal innovatieve functies te introduceren, zoals tokenized stocks en opties. FTX was namelijk één van de meest populaire crypto-exchange ter wereld geworden, met meer dan $1 miljard aan dagelijks handelsvolume.

Bankman-Fried was mede hierdoor ook een belangrijke speler geworden in de cryptocurrency-industrie. Hij heeft een aantal investeringen gedaan in cryptocurrency-bedrijven, waaronder ook BlockFi en Coinbase. Hij is ook een actief pleitbezorger geweest voor de industrie, waarbij hij zich uitsprak tegen overheidsregulering en pleitte voor een grotere acceptatie van cryptocurrencies.

Een filantroop?

Naast zijn werk in de cryptocurrency-industrie is Bankman-Fried ook betrokken geweest bij filantropie. Hij heeft de Bankman-Fried Foundation opgericht, die zich inzet voor economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Hij heeft in het verleden ook een aantal donaties gedaan aan liefdadigheidsinstellingen en organisaties die daklozen, vluchtelingen en kinderen ondersteunen.

FTX is failliet & Bankman-Fried een fradeur?

In november van 2022 vroeg SBF een ‘Chapter 11’-faillissement voor zijn FTX crypto-exchange aan. Het bedrijf kwam plotseling in de problemen toen ze gebruikersfondsen gebruikten om risicovolle investeringen mee te doen. Ooit zei Sam Bankman-Fried het volgende:

Kijk, ik heb het verpest. Ik was de CEO van FTX. Ik was uiteindelijk verantwoordelijk voor het doen van de juiste dingen en ik bedoel, dat deden we niet. Wij hebben het flink verknoeid.

– Sam Bankman-Fried