Nieuws, Trending

Opmerkelijk: Zweedse man veroordeeld voor sturen van bom naar cryptocurrency-organisatie

 In een rechtbank in Zweden is een man veroordeeld tot 6.5 jaar gevangenisstraf nadat hij een mogelijk dodelijke zelfgemaakte bom had gestuurd naar een in het VK gevestigd cryptocurrency-bedrijf.

Verschillende aanklachten

Jermu Michael Salonen, zoals de man heet, is veroordeeld voor verschillende aanklachten in de rechtbank van Stockholm, waaronder het sturen van een bom naar medewerkers van Cryptopay in Londen. Hiernaast zou hij een wit poeder naar Zweedse politici, waaronder de premier hebben verstuurd. Naar verluidt probeerde Salonen wraak te nemen op het cryptocurrency-bedrijf omdat deze weigerde zijn wachtwoord op het Cryptopay-platform te resetten. Cryptopay heeft dit verzoek afgewezen, omdat zo’n soort dergelijke wijziging in strijd zou zijn met het bedrijfsbeleid.

Pakket heeft eindbestemming nooit gehaald

Naar aanleiding hiervan stuurde Salonen in november 2017 een explosief apparaat naar 2 medewerkers van Cryptopay in Hackney, Londen. Het pakket heeft het echter nooit gehaald tot de bedoelde eindbestemming; zo werd het pakket afgeleverd bij een accountantskantoor dat eerder door Cryptopay werd gebruikt. Nadat het pakket maanden later door een medewerker op kantoor werd geopend, werd deze medewerker achterdochtig over de inhoud. Hierdoor werd het pakket doorverwezen naar het Met Police Counter Terrorism Command (PCTC) dat DNA-informatie van de bom doorstuurde naar Interpol en de Zweedse autoriteiten waarschuwde voor de activiteiten van Salonen. Salonen was al bekend bij de politie in Zweden.