Nieuws

Zwitserse Crypto Valley voltooit eerste stemming via Blockchain

Zug, een stad in de zogenoemde ‘Crypto Valley’ in Zwitserland heeft een gemeenteraad stemming gehouden via Blockchain. 

De Blockchain stemming was een groot succes

Volgens de lokale ambtenaren was de stemming die werd gehouden een groot succes. Het stemmen werd gedaan met behulp van een Digitaal proef ID systeem die in juni dit jaar was aangekondigd. De digitale identiteiten worden sinds 2017 versterkt aan de Zwitserse bewoners. Op dit moment evalueert het stadsbestuur wat voor toepassingen de blockchain technologie nog meer kan betekenen voor de gemeentes en overheid.

Stemmen via een smartphone

De inwoners van het stadje konden met hun digitale ID’s stemmen op een mobiele app. Via deze app konden de bewoners hun mening weergeven over onderwerpen als het opnemen van vuurwerk tijdens een festival en of ze digitale ID’s moeten gaan gebruiken om boeken te lenen bij de bibliotheek. Tot slot werd er aan de bewoners een belangrijke vraag gesteld, namelijk: “Moet het digitale ID en de blockchain technologie in de toekomst gebruikt gaan worden voor referendums.”

Blockchain gebruiken om belastingaangiften te doen of parkeergeld te betalen

De eerste stemming via blockchain was een succes volgens het hoofd van de communicatie voor de stad. De komende maanden zal er geëvalueerd worden. In deze evaluatie zal vooral gekeken worden naar punten als privacy, stemgeheim en de veiligheid. Daarnaast moeten de stemmen natuurlijk makkelijk te verwerken zijn. De meeste bewoners van het stadje vonden het heel gemakkelijk om via hun smartphones te stemmen. Toch was er een klein deel van de kiezers die moeite had met het stemmen. Naast het stemmen zijn er andere handige mogelijkheden om de blockchain technologie voor in te zetten. Zo kan het digitale ID bijvoorbeeld gebruikt gaan worden om parkeergeld te betalen en belastingaangiften te doen.

Zug is een belangrijke Cryptostad

Het Zwitserse stadje Zug staat bekend als een belangrijke cryptostad. Doordat er in deze stad zeer gunstige cryptocurrency wetten gelden. Door deze reden zijn veel cryptocurrency gerelateerde bedrijven gevestigd in Zug. Een aantal van deze bedrijven zijn hieronder te vinden:
  • Ethereum Foundation
  • Tezos Foundation
  • ShapeShift
  • Xapo