Hack, Hacker
Hack

3,1 biljoen dollar aan illegale transacties in het financiële systeem in 2023 onthuld

Bitcoin is voor criminelen? Als we dit onderzoeksrapport van Nasdaq mogen geloven is daar helemaal niets van waar. Waarom? Omdat criminelen ‘gewoon’ het traditionele financiële systeem gebruiken. Nasdaq schat dat er in 2023 voor 3,1 biljoen dollar (!) aan illegale geldstromen door het systeem vloeiden.

Bitcoin en crypto werden in het rapport van Nasdaq niet eens genoemd.

Financiële criminaliteit is een biljoenenprobleem

Nasdaq concludeert in het rapport dat financiële criminaliteit een “biljoenenprobleem” blijft voor de wereld. In 2023 zou er dus voor ongeveer 3,1 biljoen dollar aan illegaal kapitaal door de wereld gestroomd hebben.

Op basis van deze wereldkaart is dat kapitaal ook nog eens behoorlijk “eerlijk” verdeeld over de continenten. Het gaat hierbij om zaken als witwassen, drugstransacties, het financieren van terrorisme en nog veel meer ellende.

Vaak zijn dat onderwerpen waar Bitcoin ook bij genoemd wordt, maar in dit geval is er dus geen sprake van de digitale munt in het rapport van Nasdaq. Dat lijkt het gelijk van veel Bitcoiners te bewijzen, die al jaren beweren dat de criminaliteit in Bitcoin wel meevalt.

Bitcoin is niet voor criminelen

Eigenlijk is de conclusie heel eenvoudig: Bitcoin is niet gebouwd voor criminelen.

Waarom niet?

Omdat iedere transactie op Bitcoin traceerbaar is. Dat wil zeggen dat het heel lastig is om je geld UIT het systeem van Bitcoin te krijgen, zonder dat je daarbij gepakt wordt.

Om het uit te cashen bij een beursplatform moet je vaak je identiteitsgegevens opgeven. Dat is waar het dan misgaat bij criminelen, die denken dat ze hun Bitcoin veilig kunnen verkopen.

Je hoeft maar één foutje te maken en een klein spoortje achter te laten; en de autoriteiten kunnen je in theorie opsporen en vervolgen. Zodoende is de conclusie dat Bitcoin juist een gevaarlijke tool is voor criminelen.

Misschien zou het voor overheden zelfs goed zijn als criminelen veel Bitcoin gebruiken, omdat ze dan makkelijker te pakken zijn dan via het ondoorzichtige traditionele financiële systeem.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Hack nieuws

Caitlyn Jenner is opgelicht door memecoin-adviseur Sahil Arora
Luxe vastgoed van crypto beurs FTX wordt geveild
Australische rapper Iggy Azalea distantieert zich van nieuwe memecoin van vermeende oplichter
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017