Bitcoin crash, Bitcoin daalt
Bitcoin

4 redenen waarom de Bitcoin koers daalt vandaag

Bitcoin (BTC) vertoonde de afgelopen dagen een onstuitbare opmars, waarbij het zelfs leek alsof de munt door de waarderingsgrens van $53.000 zou breken. Gezien deze snelle stijging was een kleine correctie wellicht onvermijdelijk, wat resulteerde in een daling van de koers tot onder de $51.000.

De oorzaak van deze neerwaartse beweging lijkt te liggen bij een combinatie van vier belangrijke factoren, welke we in dit artikel nader zullen onderzoeken.

1. Shortposities

Een van de mogelijke oorzaken voor de daling van Bitcoin’s waarde zou kunnen liggen in de shortposities die handelaren innemen. HODL15Capital wijst erop dat er voor ongeveer $1 miljard aan shortposities risico loopt op liquidatie in het prijsbereik tussen $52.400 en $53.000.

Ironisch genoeg kunnen deze liquidaties juist een plotselinge stijging van de koers uitlokken, omdat handelaren die short zijn gegaan, in dat geval gedwongen worden om de door hen geleende Bitcoin terug te kopen om hun posities te sluiten, vooral wanneer de koers stijgt.

2. Technische indicatoren

Een andere mogelijke verklaring voor de recente daling van Bitcoin is te vinden in technische analyse. Crypto-analist Ali Martinez benadrukt de betekenis van de Tom Demark Sequential-indicator samen met de gemiddelde aankoopprijs van Bitcoin-bezitters. Deze elementen duiden op een aanzienlijke weerstand op de niveaus van $51.000 en $52.500.

Tot op heden heeft Bitcoin moeite gehad om voorbij deze drempels te komen. Martinez stelt dat deze stagnatie zou kunnen resulteren in een correctie van zo’n 8%, waardoor de prijs potentieel zou dalen naar de buurt van $46.500.

3. Geen renteverlaging

Een derde factor die druk uitoefent op de koers van Bitcoin zijn de verwachtingen rond het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). De markt anticipeert momenteel niet op een renteverlaging van de Fed in de nabije toekomst. Meer specifiek, de inschatting is dat er pas in juli 2024 een kans van 22% bestaat op een renteverlaging. Dit wijkt af van eerdere voorspellingen, waarbij men uitging van zes naar nu vier verlagingen in 2024.

Doorgaans zijn lagere rentetarieven voordelig voor risicovollere beleggingen zoals Bitcoin. Ze stimuleren de economie en maken het minder aantrekkelijk om te investeren in traditioneel veiligere opties, zoals staatsobligaties. De huidige verwachtingen wijzen echter op een behoudender rentebeleid dan voorheen gedacht, wat negatieve implicaties kan hebben voor de aantrekkelijkheid van investeringen in Bitcoin.

4. Verkoop whales

Onlangs hebben zogeheten ‘whales’, ofwel grootbezitters van Bitcoin, een opmerkelijke beweging gemaakt door 30.000 BTC te verkopen, wat neerkomt op een waarde van meer dan $1,5 miljard. Deze actie vormt een duidelijke trendbreuk, gezien het feit dat deze investeerders de afgelopen weken juist meer Bitcoin leken te vergaren.

Het blijft een open vraag of andere whales dit voorbeeld zullen navolgen en besluiten om hun winsten te verzilveren, of dat zij standvastig blijven in hun overtuiging dat de waarde van Bitcoin op de lange termijn zal stijgen, en dus hun investeringen aanhouden. Deze onzekerheid brengt een extra laag van volatiliteit met zich mee voor de Bitcoin-markt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomst cadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Is dit het geheime wapen van Bitcoin?
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Derivatenmarkt wijst op optimisme rond Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto analisten: Ripple (XRP) is klaar voor een Gigantische koersstijging