5 redenen waarom de Bitcoin prijs daalde van $9.800 tot $9.000

De Bitcoin prijs is vandaag gedaald van $9800 naar $9000. Dit werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door vijf factoren. Hieronder leggen we uit welke factoren dit zijn.


Plotselinge prijsdaling

De prijs daalde nadat BTC de afgelopen week een relatief lage volatiliteit heeft getoond en vast zat in een range tussen de $9.900 en $9.500.

De plotselinge prijsdaling op korte termijn kan in het algemeen worden toegeschreven aan vijf belangrijke factoren. Namelijk een waterval van liquidaties op BitMEX, whales die liquiditeit zoeken bij ondersteuningsniveaus, een stijging van de verkoop van miners, meer USDT opnames en de snelle groei van de optiemarkt.


Een waterval van liquidaties op BitMEX

In de afgelopen 18 uur zijn al voor ongeveer $55 miljoen aan longs op BitMEX geliquideerd. Dat geeft aan dat handelaren grotendeels verwachtten dat de prijs van Bitcoin op korte termijn het weerstandsniveau van $10.000 zou terugwinnen.

Echter, in plaats daarvan wist Bitcoin de $9.800 niet de doorbreken. Dit zorgde voor een flinke uitverkoop waardoor de koers binnen een uur tot $9.200 daalde.

Totale Bitcoin liquidaties in de afgelopen drie dagen. Bron: Skew

Er is een hoge verkoopdruk rond de $9800. Dit komt doordat handelaren actief bezig zijn hun posities in te dekken in het geval van een grote terugval. Cryptocurrency handelaar Koroush AK schreef het volgende hierover:

De afgelopen week stuiterden we tussen ~ $9850 en ~ $9250. Goede niveaus om mee te spelen als je van een goed bereik houdt. $9850 wordt voorafgegaan door verschillende HTF weerstanden, maar na ~ $10500 zouden we vuurwerk moeten zien. Mocht Bitcoin $9250 breken, verwacht ik een daling tot midden $8000.

In april 2020 duurde het ongeveer 38 dagen voordat Bitcoin steeg van $5.800 naar $7.700. De periode daarna ging het hard en duurde het slechts 0 dagen om een prijsstijging van $7.700 tot $10.000 te laten zien.

Vergelijking van Bitcoins prijsactie van $5800 tot $7700 en $7700 tot $10k. Bron: Tradingview

Technisch gezien is er weinig weerstand of ondersteuning tussen $7.700 en $9.100. Mede hierdoor lijken bezorgd te zijn over een verdere neerwaartse trend vanwege de zwakke technische ondersteuning.


Whales gebruiken het neppe Satoshi verhaal voor liquiditeit

Op 20 mei verplaatste een persoon 50 BTC vanuit een wallet die dateert van februari 2009. Deze 50 BTC’s werden slechts een maand nadat het eerste Bitcoin blok ooit was gemined vergaard. Hierdoor ontstond er speculatie onder sommige mensen of het Satoshi Nakamoto was.

Dit terwijl bijna alle gegevens aantonen dat de afzender niet Satoshi Nakamoto was.

Deze matig overtuigende gegevens weerhielden whales er niet van om het verhaal te gebruiken om de volatiliteit op de markt op te wekken. Zodra de transactie bekend werd gemaakt, daalde de prijs van Bitcoin vrijwel onmiddellijk met 5%. Whales voerden hoogstwaarschijnlijk de verkoopdruk op om liquiditeit te verkrijgen bij lage ondersteuningsniveaus.


Een stijging van de verkoop van miners

Volgens gegevens van ByteTree bedraagt de Miner’s Rolling Inventory (MRI) 102,8%. Als de MRI 80% overschrijdt, toont dit aan dat miners de BTC die ze minen verkopen, in plaats van het vast te houden.

Miners verkopen BTC terwijl on-chain gegevens laten zien dat Bitcoin te veel is gekocht. Bron: ByteTree

Op 20 mei, de dag dat de prijs van Bitcoin daalde tot $9.200, bedroeg de netto inventaris van miners -187 BTC. Aangezien de miners tot 900 BTC na de halving mijnden, hebben ze meer verkocht dan dat ze op de dag zelf hadden gedolven.

De recente trend dat miners meer BTC verkopen dan vóór de halving op 11 mei, kan op korte termijn voor een aanhoudende verkoopdruk op BTC zorgen.


Stijgende USDT opnames

On-chain gegevens van Glassnode laten zien dat het aantal opnames van Tether (USDT) een recordhoogte heeft bereikt.

Tether wordt veel gebruikt als alternatief voor digitaal geld. Vooral in regio’s met beperkte toegang tot de cryptocurrencymarkt, zoals in China.

Uitstroom van Tether (USDT) uit cryptocurrency exchanges. Bron: Glassnode

De uitstroom van Tether uit exchanges suggereert twee dingen: het aantal verkopers op de markt neemt toe en het aantal Chinese kopers kan afnemen. Glassnode zei:

“Aantal USDT opnames uit exchanges (1d MA) bereikte zojuist een ATH van 2.083,37. Een eerdere ATH van 2.075,792 werd waargenomen op 30 april 2020.”


De optiemarkt breidt uit, wat de volatiliteit stimuleert

De Bitcoin optiemarkt breidt zich in hoog tempo uit, waarbij Deribit een miljard dollar aan open rente bereikt.

In tegenstelling tot futures en spotprijzen die relatief gemakkelijk zijn voor zowel oude handelaren als beginners, zijn optiecontracten conceptueel complexer. Als zodanig spreken opties meer professionele en fulltime handelaren aan dan informele handelaren.

De optiemarkt is nu een van de drie grote markten naast spot en futures. De volatiliteit van BTC en de diversiteit van investeerders binnen de markt neemt toe. In de nabije toekomst zal de optiemarkt waarschijnlijk meer invloed hebben op de prijsontwikkeling van BTC.

 

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken