Cryptocurrency

Cryptocurrency

55% meer overdrachten van kleine crypto-valuta in Afrika

Uit nieuwe data afkomstig van blockchain-analysebedrijf Chainalysis, wenden Afrikanen zich steeds meer tot cryptocurrencies. Dit als ruilmiddel over lokale fiat-valuta’s.


Zowel particulieren als bedrijven

Zowel particulieren als bedrijven zouden hierbij gebruik maken van cryptocurrencies, voornamelijk om hoge kosten, complicaties in de regelgeving en instabiliteit in de lokale valuta te vermijden. Ook de hoge snelheid bij crypto-betalingen zou in sommige gevallen een rol spelen.

Doordat het gebruik van cryptocurrencies op het continent zo hard is toegenomen, worden maandelijks al meer dan 600.000 overboekingen gemaakt. De grootste groei is in de overboekingen tot maximaal $10.000. Dit aantal overboekingen is sinds dit jaar gestegen met circa 55%. Gezamenlijk boeken deze betalingen circa $315 miljoen over. Naar verluidt leiden Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia de cryptocurrency-overdrachten momenteel op het continent.


Betalen leveranciers

Een voorbeeld van één van de crypto-gebruikers op het continent is Abolaji Odunjo. Dit is iemand die een eigen GSM-winkel heeft in Lagos. Lagos is de grootste stad in Nigeria. Odunjo maakt nu gebruik van Bitcoin (BTC) om zijn leveranciers uit onder andere China te betalen. Voor hem was BTC een enorme uitkomst, omdat hij sinds het gebruik ervan hoge kosten kan vermijden. Dit omdat het alternatief het aanschaffen van de (steeds duurdere) Amerikaanse dollars ($) was.

Veel landen in Afrika hebben dan ook helaas last van devaluatie en instabiliteit van hun lokale valuta’s. Het gevolg is dat er steeds meer vraag is naar alternatieve valuta’s, als de Amerikaanse dollar. Sommige lokale valuta’s doen het helaas zo slecht dat zij in het laatste decennium ruim 50% van hun waarde verloren hebben wanneer dit vergeleken wordt met de dollar.


Voordeel voor crypto’s

Hiernaast vragen banken als de Wereldbank, dat actief is op het continent, gemiddeld 8,9% vergoeding voor het regelen van fiat-overdrachten. Dit percentage kan in sommige landen op het continent oplopen tot wel 20%. De vergoedingen voor Bitcoin-transacties liggen vele malen lager dan dit, normaliter zelfs onder de 3%.

Dit is in dit geval dan wel meteen een groot voordeel voor cryptocurrencies. Doordat de waarde van cryptocurrencies over het algemeen, wanneer je over een periode van bijvoorbeeld een jaar kijkt, normaliter toeneemt, dalen de lokale valuta’s juist. Verwacht wordt dan ook, dat door de toenemende vraag naar cryptocurrencies op het continent, dat aan het eind van dit jaar al meer dan $8 miljard aan cryptocurrencies naar het continent verzonden zijn.

Wanneer je dit vergelijkt met de verwachting dat ‘slechts’ $48 miljard aan fiat-valuta’s naar hetzelfde gebied gestuurd zijn, wint Bitcoin hier toch al een aanzienlijke marge. Het is nog onbekend wat crypto’s precies gaan betekenen voor het continent, maar het lijkt erop dat het een aanzienlijk onderdeel gaat zijn voor het (dagelijkse) leven van steeds meer mensen op het Afrikaanse-continent.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten