money-laundering
Hack

6 personen aangeklaagd voor witwassen van geld uit Mexicaanse drugskartel in VS

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft 6 personen aangeklaagd. De personen worden aangeklaagd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij het witwassen van geld van diverse drugskartels door cryptocurrencies in te zetten.


Geld witwassen voor drugskartels

Dit werd bekend via het officiële aanklacht document dat is ingediend bij de rechtbank in Virginia. Hieruit werd duidelijk dat de personen Xizhi Li, Jianxing Chen, Jiayu Chen, Eric Yong Woo, Jingyuan Li en Tao Liu aangeklaagd worden. Alle heren zijn tussen de 40 en 50 jaar oud.

Volgens het Ministerie van Justitie in Amerika zouden deze individuen betrokken zijn geweest bij een organisatie die miljoenen dollars zou hebben witgewassen voor diverse Mexicaanse drugskartels. Dit zouden ze doen dooeo middel van casino’s en door dekmantelbedrijven. Ook zouden de individuen cryptocurrencies hebben ingezet om geld mee wit te wassen. Hiernaast zouden ze ook nog diverse, zowel binnenlandse als buitenlandse, bankrekeningen gebruikt hebben om fondsen mee wit te wassen.

Om hun (illegale) activiteiten te bespreken, werden de smartphone berichten-applicaties WeChat en WhatsApp gebruikt.

De individu Tao Liu zou zowel bankoverschrijvingen als cryptocurrencies hebben ingezet om een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om te kopen. Zo wouden zij graag geldige paspoorten voor de toegang tot de Verenigde Staten. Dit lukte echter niet. Hierna werd echter een onderzoek naar ze gestart.


14 aanklachten

De 6 individuen worden nu aangeklaagd met maximaal 14 aanklachten. Hieronder vallen bijvoorbeeld samenzwering tot witwassen van geld, samenzwering om cocaïne te verspreiden, poging tot identiteitsfraude en (poging tot) omkoping.

De aanklachten worden onderbouwd door een onderzoek dat bijna 4 jaar geduurd heeft. In dit onderzoek werd de relatie tussen de buitenlandse organisaties voor drugshandel en Aziatische witwasnetwerken in de VS en China onderzocht. Alle individuen kunnen nu een gevangenisstraf krijgen van minstens 10 jaar, tot maximaal levenslang.