Ethereum

96% van het volume van de totale DeFi transacties behoort tot Ethereum

In het 3e kwartaal rapport van DappRadar staat dat bijna al het volume van de DeFi transacties behoren tot Ethereum.


Flinke stijging van de DeFi transacties

Volgens een nieuw rapport zijn bijna alle gedecentraliseerde financiële (DeFi) transacties gebaseerd op Ethereum.

DappRadar is een site die gedecentraliseerde apps (dapps) rangschikt en volgt. DappRadar heeft deze week een rapport uitgebracht dat laat zien hoe de DeFi transacties in het derde kwartaal van dit jaar een volume van $125 miljard bereikten. Dit is een stijging van $113 miljard ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. 96% van het volume van de totale transacties vond plaats op de Ethereum-blockchain.

De totale waarde afgesloten in smart contracten van Ethereum bedroeg meer dan $ 10 miljard, aldus het rapport. Uniswap, MakerDAO en Curve waren hierin de grootste vertegenwoordigers. Tegenwoordig bedraagt het totaal bedrag afgesloten in smart DeFi contracten $10,82 miljard. In juni was het ongeveer $1 miljard.

Dit laat zien hoe de Ethereum blockchain de gedecentraliseerde financiële markt domineert. Hoewel andere blockchains proberen mee te doen, komt er geen enkele blockchain in de buurt.


Meest actieve wallets

Ethereum is daarnaast ook de koning als het gaat om dagelijkse actieve wallets. Meer dan 57% van de wallets is dagelijks actief. De dagelijke actieve wallets van Tron bereikte in het 3e kwartaal 35%, die van EOS slechts 5%.

In het rapport werd opgemerkt dat de grootste bijdragers aan het Ethereum protocol in het 3e kwartaal Uniswap, Sushiswap, Balancer en Compound waren. Zij genereerden gezamenlijk 56% van de dagelijkse actieve wallets op Ethereum.

Het EOS protocol pikte ook momentum op in het 3e kwartaal. Defibox, Dmd.Finance en het DeFis Network genereerden meer dan 4.300 dagelijkse actieve wallets. Een aantal Tron dapps, waaronder JUST, Zethyr Finance, Sun en SharkTron (waarvan er twee zijn vernoemd naar Justin Sun, de CEO van Tron) hadden 32.000 dagelijkse actieve wallets in het derde kwartaal.

Maar waarom is er zo’n enorme piek in interesse in de DeFi-wereld? Yield farming. Yield Farming bestaat uit protocollen die extra tokens aan gebruikers uitgeven om zo hun loyaliteit aan te moedigen. Het rapport van DappRadar zei dat yield farming goed en explosief is toegenomen dankzij het gedecentraliseerde leenprotocol Compound. Alleen al in de eerste helft van juni bereikte het transactievolume van Compound $4 miljard.

De opkomst vande gedecentraliseerde exchanges Uniswap en SushiSwap leidde ertoe dat er miljarden in de DeFi markt werden gestort. In september werd er $33 miljard (60% van het totale DeFi transactievolume) gegenereerd door Uniswap toen het zijn UNI token uitbracht.

DeFi dapps verdienden ook enorme bedragen in het 3e kwartaal. Maar liefst $59 miljoen volgens DappRadar. Het grootste deel van deze inkomsten, $ 33 miljoen, ging naar Uniswap.