Bitcoin Phishing
Hack

Aantal phishingpogingen aanzienlijk gestegen in 2023

Volgens het jaarlijkse spam- en phishing-rapport van Kaspersky, dat vandaag is vrijgegeven, heeft het antiphishingsysteem van het bedrijf in 2023 maar liefst 709 miljoen pogingen verijdeld om phishing- en oplichtingssites te bezoeken. Dit is een opmerkelijke stijging van 40 procent vergeleken met 2022.

Toename in aantal aanvallen verspreid via berichtenplatforms

Bovendien is er een significante toename in het aantal aanvallen dat wordt verspreid via berichtenplatforms, waaronder Telegram, waar 62.127 phishingpogingen zijn gedetecteerd – een toename van 22 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. AI-platforms, sociale media diensten en cryptocurrency-uitwisselingen behoren tot de meest geëxploiteerde kanalen voor deze malafide activiteiten.

Het rapport wijst uit dat, hoewel oplichters hebben geprofiteerd van de brede integratie van technologieën met ingebouwde GPT-chats, ze hun traditionele tactieken niet hebben opgegeven. Grote releases, evenementen en premières, waaronder films zoals Barbie en Wonka, trekken nog steeds de aandacht van phishers en oplichters die nepwebsites opzetten om mensen te lokken die vroegtijdig of tegen een gereduceerd tarief toegang willen krijgen tot deze populaire content.

Phishing blijft veelvoorkomende dreiging

Olga Svistunova, beveiligingsexpert bij Kaspersky, waarschuwt: “Phishing blijft een veelvoorkomende dreiging in ons digitale tijdperk en ontwikkelt zich voortdurend om argeloze gebruikers te misleiden. Het handhaven van waakzaamheid en scepsis is onze beste verdediging tegen deze schadelijke plannen. Wees altijd voorzichtig, controleer voordat u klikt en bescherm uw digitale identiteit.”

Cryptocurrency-diefstal via nepwebsites blijft ook een groot probleem. Deze valse sites imiteren populaire cryptocurrency-platforms en vragen gebruikers om in te loggen met hun wallet-gegevens, met als doel deze informatie te stelen. Cryptocurrency wordt daarnaast gebruikt als lokmiddel in advertenties op sociale media en spam-e-mails, die gratis Bitcoin beloven om inloggegevens te bemachtigen.

Advies vanuit Kaspersky om beschermd te blijven tegen oplichting

Wereldgebeurtenissen blijven een populair onderwerp voor spam, met e-mails die crypto-donaties vragen ter ondersteuning van de slachtoffers van bijvoorbeeld het Israël-Hamas-conflict of de aardbeving in Turkije.

Om beschermd te blijven tegen oplichting, adviseren de experts van Kaspersky om alleen e-mails te openen en op links te klikken als u zeker weet dat de afzender te vertrouwen is, direct contact op te nemen met legitieme afzenders als de inhoud van een bericht verdacht lijkt, URL’s nauwkeurig te controleren op spelfouten en een betrouwbare beveiligingsoplossing te gebruiken tijdens het surfen op het web.

Hack nieuws

Google advertenties gebruikt om kwaadaardige crypto-websites te promoten
Omvangrijke cyberaanval door Akira treft wereldwijd meer dan 250 organisaties
Grote Beveiligingsinbreuk treft Grand Base
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?