AEX
Aex, Beurs

AEX koers blijft vlak in aanloop naar beslissende inflatiedata

De Amsterdamse AEX is vandaag vlakjes geopend. Met de huidige koers van 915,77 punten staat er een lichte daling van 0,03% op de borden voor de Amsterdamse beurs. Vijf dagen geleden wist de AEX nog een all-time high te noteren, maar daarna zagen we een correctie en inmiddels is de grootste beursindex van Nederland alweer wat opgeklommen.

Overzicht van de wereldwijde beurzen. Bron: DEGIRO

Belangrijke inflatiedata in aantocht

Alle focus ligt deze week op de inflatiecijfers voor de Eurozone en Amerika, die bepalend kunnen zijn voor het rentebeleid van de grote centrale banken. De hoop is natuurlijk dat de inflatie meevalt, zodat de rentes sneller omlaag kunnen.

Lagere rentes zijn goed voor risico-assets als aandelen en Bitcoin. Om die reden kan de AEX dus wel renteverlagingen gebruiken. Voor de ECB lijkt er voor juni een renteverlaging op de planning te staan.

Dat kan net het zetje in de rug geven wat de AEX nodig heeft om opnieuw naar all-time highs uit te breken. Voor nu lijkt de AEX echter de inspiratie een beetje te missen om naar hogere koersen uit te breken.

Het cijferseizoen is voorbij, waardoor de focus echt weer op de macro-economische data komt te liggen.

Wachten op opening Amerikaanse beurzen

Nu is het wachten geblazen op de opening van de Amerikaanse beurzen. Gisteren waren die namelijk gesloten en vaak zie je dat de wereldwijde beursindices reageren op de Amerikaanse beurs.

Zodoende kan het zijn dat de AEX weer wat volatiliteit weet te vinden op het moment dat de Amerikaanse beurzen gaan bewegen.

Nog belangrijker is misschien wel het Amerikaanse inflatierapport van komende vrijdag. Die zal bepalend zijn voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Voor nu is de kans volgens de futuresmarkt 51,2% dat we in september de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank krijgen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

AEX koers kan ondanks lage inflatie VS niet verder uitbreken
Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
AEX koers ‘crasht’ dankzij Amerikaanse inflatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken