Meta, facebook
Beurs

AEX koers in de plus, terwijl Meta $200 miljard aan waarde verliest

De AEX koers is vandaag met een voorzichtige stijging van 0,31 procent begonnen en lijkt daarmee de verliezen van gisteren weer goed te maken. Het beursnieuws van vandaag staat grotendeels in het teken van het Meta van Mark Zuckerberg, dat in de na-handel van de Amerikaanse beurs 200 miljard dollar aan market cap zag verdampen.

Meta 13% omlaag in de na-handel. Bron: Google Finance

Wat is er aan de hand met Meta?

Meta presenteerde gisteren zijn cijfers voor het eerste kwartaal van 2024. Hoewel die op alle fronten beter waren dan de analisten hadden voorspelt, waren het vooral de dramatische vooruitzichten voor Q2 2024 die de koers in een vrije val brachten.

Het grote Meta verwacht voor Q2 een omzet van tussen de 36,5 en 39 miljard dollar. Dat ligt een stuk lager dan de gemiddelde schatting van 38,24 miljoen dollar. Alleen in het meest gunstige geval komt de omzet van Meta rond dat niveau uit.

Daarnaast verhoogde CFO Susan Li de verwachte uitgaven voor Meta voor 2024 van 94 tot 99 miljard dollar naar 96 tot 99 miljard dollar vanwege de hoge infrastructuur-kosten en juridische kosten.

Verder vertelde Mark Zuckerberg dat het bedrijf zijn focus momenteel verlegt naar kunstmatige intelligentie en dat daar een hoop kapitaal naartoe gaat. Voor de markt was dat voldoende om te bepalen dat het aandeel van Meta een stuk minder waard is.

Op de Amsterdamse AEX lijken we daar op dit moment nog niet zoveel last van te hebben, maar als de cijfers van andere grote techreuzen ook tegenvallen, dan kan dat de volledige financiële markt een knauw geven.

Problemen voor de AEX?

Verder zijn nieuwe zorgen over de Chinese economie een mogelijke reden voor problemen voor de AEX koers. Uit een nieuw rapport van S&P Global Ratings blijkt dat er momenteel veel Chinese bedrijven zijn die hun leningen mogelijk niet meer kunnen betalen.

Daarnaast moeten zij voor 1,1 biljoen dollar aan leningen herfinancieren in 2024, terwijl de Chinese economie er niet fantastisch bijstaat.

Daarnaast lijken nieuwe geopolitieke spanningen ook weer voor potentiële neerwaartse druk op de markt te zorgen.

Het is nog te vroeg om te stellen dat de bullmarkt alweer voorbij is, maar er zijn voldoende ontwikkelingen gaande om wat onzeker te zijn over de toekomst van de AEX en de rest van de financiële markt.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Tech nieuws

Man aangeklaagd voor maken van nep-Biden Robocalls met AI
Nvidia zet voet op het gas wat betreft AI: aandeel schiet naar all-time high
Baidu CEO: nog 20 jaar tot kunstmatige algemene intelligentie
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017