aex groen
Aex, Beurs

AEX koers in het groen, terwijl Bitcoin daalt

De AEX koers is de nieuwe week prima begonnen met een lichte stijging van ~0,30%. Dat is bijzonder te noemen, omdat Bitcoin de week juist dramatisch is begonnen met een daling onder de 66.000 dollar. Waar de AEX vier dagen geleden nog een all-time high wist te noteren, zit Bitcoin sinds het bereiken van zijn koersrecord van maart al in de problemen.

AEX koers versus Bitcoin. Bron: Tradingview

Traditionele financiële markt heerst

De traditionele financiële markt lijkt op dit moment even de baas. Het lukt Bitcoin maar niet om zijn positieve momentum te herpakken, terwijl de AEX koers heel rustig blijft klimmen de laatste weken.

Natuurlijk wordt de AEX daarin gedreven door de hype rondom kunstmatige intelligentie. Niet alleen NVIDIA trekt de beurs indirect omhoog, maar ook het Nederlandse ASML doet het meer dan prima.

Het lijkt Bitcoin op dit moment een beetje aan een duidelijk narratief te ontbreken, terwijl de AEX stap voor stap omhoog klimt. Al moet gezegd worden dat ook de AEX nu op een punt zit waar het maar moeilijk voorbij lijkt te komen.

Voor het voortzetten van de bullrun voor risico-assets lijkt het belangrijk dat we op macro-economisch front een aantal weken van goed nieuws krijgen.

Op zoek naar goed nieuws

Wat opvalt aan de grafieken op dit moment, is dat de marktrentes op Amerikaanse staatsobligaties dalende zijn, maar risico-assets als de AEX en Bitcoin daar niet al te positief op reageren.

Normaal gesproken is het positief als de marktrentes op staatobligaties dalen (groene lijn in grafiek). Nu zien we dat niet gebeuren.

Dat wijst er mogelijk op dat de markt momenteel kiest voor “veilige assets” en zich verstopt in staatobligaties. Door staatsobligaties te kopen stijgen de koersen en dalen de marktrentes. Zou dit een waarschuwing zijn dat de markt een wat mindere periode verwacht voor risico-assets? Dat zou zomaar kunnen.

Beurs nieuws

AEX koers lichtgroen na enorme koersval
AEX koers duikt omlaag – All-time high voor goud
AEX koers corrigeert, terwijl Bitcoin koers blijft stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren