Crypto prijs stijgt
Aex, Beurs

AEX koers klimt richting all-time high

De AEX koers is vandaag goed begonnen en steeg al met 0,55% naar het huidige niveau van 929,88 punten. Daarmee kunt het richting de all-time high van ruim 934 punten die afgelopen woensdag op de borden kwam op het Damrak in Amsterdam.

AEX geholpen door ASML

Als je niet onder een steen geleefd hebt de afgelopen twee jaar, dan weet je dat kunstmatige intelligentie (AI) op dit moment de show steelt op de beurs. Het mag dan ook geen verrassing heten dat ASML een belangrijke reden is voor de koersexplosies van de AEX.

Vanaf het begin van het jaar gemeten staat ASML op een stijging van 48,01% terwijl de AEX het met 18,76% moet doen. Dat neemt overigens niet weg dat een stijging van bijna 20% meer dan fantastisch is voor de AEX. Gemiddeld behaalde de AEX sinds de oprichting een rendement van ongeveer 10,8% volgens Lynx.

Wat dat betreft is dit een fantastisch jaar voor de AEX (tot nu toe) en staat bijna het dubbele rendement op de borden. Als de AI-hype de komende maanden een vervolg krijgt, dan kunnen de stijgingen nog wel even duren.

AEX geholpen door centrale banken?

Op dit moment zijn de rentes die centrale banken hanteren nog relatief hoog. Er lijkt echter een kentering zichtbaar. De inflatie begint overal ter wereld weg te zakken naar het gewenste niveau van 2,0% en centrale banken maken stuk voor stuk aanstalten om de rente te verlagen.

De Europese Centrale Bank (ECB) voerde al zijn eerste renteverlaging door en de Amerikaanse Federal Reserve laat waarschijnlijk (hopelijk) ook niet lang meer op zich wachten.

Voor nu is de verwachting dat zij in september beginnen met het verlagen van de rente. Dat zou de beurs weleens een nieuwe zet in de rug kunnen geven. Al moeten we er ook rekening mee houden dat het feestje een keer voorbij is.

Er komt een moment dat er te weinig nieuw kapitaal in de markt stroomt en dan kunnen de bears het even overnemen. Dat hoort er helaas ook bij in de financiële wereld.