aex
Aex, Beurs

AEX koers lijkt voorzichtig een lokale bodem te vormen

De AEX koers opende vandaag opnieuw vlak en lijkt voorzichtig een bodem te vormen rond de 904 punten. Op dit moment is de markt vooral in afwachting van de Amerikaanse inflatiedata. Om 14.30u Nederlandse tijd komt de PCE Price Index uit, de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank.

Daar gaan de rentes en de financiële koersen ongetwijfeld volatiel op reageren.

PCE Price Index op de agende

De markt is vandaag dus in de ban van de Verenigde Staten en de inflatiecijfers die we daar gepresenteerd krijgen.

De bovenstaande grafiek van Bloomberg toont hoe de inflatie de afgelopen maanden gedaald is, maar ook op een plateau lijkt te komen. Hoewel er bepaalde componenten zijn die de inflatie echt omlaag trekken met dalende prijzen (duurzame goederen), zorgen de meeste onderdelen nog voor inflatie.

Voor nu is de verwachting dat de PCE Price Index met 0,3% is gestegen in de afgelopen maand. Dat zou op jaarbasis nog steeds een inflatiecijfer opleveren die te hoog is om zomaar de rentes te verlagen.

Terwijl die renteverlagingen juist nodig zijn voor de AEX koers en andere financiële assets om aan een nieuwe opleving te beginnen.

Inflatie in de Eurozone stijgt

In de Eurozone is de inflatie gestegen van 2,4% naar 2,6% en de kerninflatie zelfs van 2,7% naar 2,9%. Ondanks dat verwacht de markt volgende week een renteverlaging van de Europese Centrale Bank.

“Economen hebben hun verwachtingen voor de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank teruggeschroefd, zo blijkt uit een recente Bloomberg-enquête”, aldus Kevin Verstraete van Lynx.

Eerder zette de markt nog in op zes verlagingen van 0,25% terwijl ze nu voor juni volgend jaar een rente van 2,75% verwachten. Dat zou vanaf het huidige niveau een vijftal verlagingen van 0,25% opleveren.

Dat zou de AEX mogelijk de steun in de rug kunnen geven om opnieuw richting all-time highs te stijgen.

Beurs nieuws

AEX koers kan ondanks lage inflatie VS niet verder uitbreken
Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
AEX koers ‘crasht’ dankzij Amerikaanse inflatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken