crypto crash, prijs crash
Beurs

AEX koers loopt tegen zware weerstand aan en zakt omlaag

De AEX koers deed het de afgelopen weken fantastisch en scoorde koersrecord na koersrecord. Nu lijkt de Amsterdamse beurs tegen een weerstand aan te lopen. Onze AEX begon vandaag goed, maar viel vervolgens snel terug en handelt momenteel op 909,66 punten.

Op de 5 minuten grafiek is duidelijk te zien dat de AEX moeite heeft om voorbij het niveau van 914 punten te breken.

AEGON als smaakmaker voor de AEX

Het Nederlandse AEGON lijkt op dit moment de grote smaakmaker voor de Amsterdamse AEX. Waar de resultaten van de verzekeraar voor Q1 2024 iets minder waren die die van Q1 2023 (daling van 12 procent), is de markt vooral optimistisch over het plan van AEGON om voor 200 miljoen euro eigen aandelen te kopen.

AEGON is van plan om in juli te starten met het kopen van zijn eigen aandelen. Ondanks dat doet de AEX het vandaag dus even minder, al hoeft dat niet te betekenen dat het bullish momentum meteen helemaal verdwenen is.

De Amerikaanse beurzen deden het gisteren fantastisch (net als Bitcoin) vanwege de licht positieve inflatiecijfers. We kregen gisteren de nieuwe Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) en die kwam geheel volgens de verwachtingen binnen op 3,4% op jaarbasis.

De kerninflatie daalde van 3,8% naar 3,6% en lijkt wat dat betreft ook op de weg omlaag.

Waarom schoten Bitcoin en de Amerikaanse beurs gisteren omhoog?

Bitcoin en de Amerikaanse beurs reageerden extreem positief op de inflatiecijfers van gisteren. Dat heeft er vooral mee te maken dat de verwachtingen op voorhand dramatisch waren.

In het eerste kwartaal van 2024 zagen we de inflatie vooral stijgen en om die reden had de markt zich voorbereid op een negatieve verrassing.

Die kwam er niet. De CPI daalde op jaarbasis van 3,5% naar 3,4% en de kerninflatie daalde dus van 3,8% naar 3,6%. Op maandbasis was er een kleine positieve verrassing te ontdekken.

Daar steeg de inflatie met 0,3% terwijl een score van 0,4% verwacht werd. Zelfs die score van 0,3% is echter nog te hoog voor snelle renteverlagingen. Als we die stijging namelijk doortrekken naar een periode van 12 maanden, dan komt daar een inflatie van ~3,66% uit.

Wat dat betreft is er nog geen directe reden voor de Amerikaanse centrale bank om de rentes te verlagen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

Nvidia zet voet op het gas wat betreft AI: aandeel schiet naar all-time high
Nieuwe all-time high voor de AEX koers na sterke opening
AEX koers licht onderuit, terwijl Bitcoin de show steelt
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?