US Capitol in Washington
Aex, Beurs

AEX koers onder druk door zwakke Amerikaanse overheid

De AEX koers zakte in de vroege handelsuren van donderdag 30 mei verder omlaag, maar lijkt nu voorzichtig te herstellen. Waar komt ineens die zwakte vandaan? Vorige week wist de index nog een nieuwe all-time high op de borden te zetten. Het antwoord lijkt te liggen in de Verenigde Staten van Amerika.

Wat heeft Amerika te maken met de AEX?

De vraag is dan natuurlijk meteen: wat heeft de AEX te maken met de Amerikaanse overheid?

Het antwoord op die vraag is relatief eenvoudig. De Amerikaanse overheid organiseerde deze week nieuwe veilingen voor staatsobligaties en de resultaten daarvan vielen lichtelijk tegen.

Dat wil zeggen dat er minder vraag was dan gehoopt, waardoor de marktrentes op Amerikaanse staatsobligaties begonnen te klimmen.

Die hogere marktrentes zetten de traditionele financiële markten (waaronder de AEX), maar ook Bitcoin onder druk.

Investeerders kunnen hierdoor een hogere rente ontvangen op Amerikaanse staatsobligaties en een deel kiest er mogelijk voor om over te springen op die markt. Staatsobligaties betalen immers altijd uit, terwijl de AEX en Bitcoin van andere dingen afhankelijk zijn.

Alle ogen op vrijdag

Wat die rentes betreft krijgen we vrijdag een extreem belangrijke dag. Dan is het namelijk weer tijd voor de PCE Price Index, de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank.

Voor de AEX en voor de rest van de financiële markt is het belangrijk dat die inflatie lager uitvalt dan verwacht of in ieder geval in lijn met de verwachting binnenkomt.

Dan bestaat namelijk de mogelijkheid dat we op korte(re) termijn renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank krijgen en dat is in principe waar de markt op dit moment op wacht.

Tot dat moment zullen we waarschijnlijk in dezelfde koersranges blijven handelen en is er vooral sprake van neerwaartse druk op de AEX koers en die van andere financiële assets.

Beurs nieuws

AEX koers kan ondanks lage inflatie VS niet verder uitbreken
Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
AEX koers ‘crasht’ dankzij Amerikaanse inflatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken