AEX
Aex, Beurs

AEX koers opent vlak, worden de bulls nog wakker?

De AEX koers is de nieuwe week vlak begonnen, maar bungelt nog altijd rond zijn all-time high. Kunnen de bulls het momentum deze week hervinden in aanloop naar de eerste renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) die in juni lijkt te komen?

ECB gaat de bullmarkt steunen?

De eerste renteverlaging in juni lijkt momenteel een zekerheid van de ECB. Nu is de grote vraag wat onze centrale bank daarna van plan is. Als we Kazak, een belangrijke beleidsmaker van de ECB, mogen geloven is het pad daarna nog een beetje onzeker.

“Na de rentevergadering van juni zal ik opnieuw naar de data kijken”, aldus de econoom van de ECB. De economie van de Eurozone kan deze boost van de centrale bank in ieder geval gebruiken.

Die lijkt namelijk weer voorzichtig aan een opleving begonnen. Renteverlagingen kunnen wat dat betreft helpen om de boel weer een positieve slinger te geven. Met het risico dat daarna ook de inflatie weer opleeft, zoals we dat ook in de Verenigde Staten zagen.

In die zin gaan we echt een paar spannende maanden tegemoet voor de AEX koers en de rest van de financiële markt.

Lagere volumes vandaag

Het is vandaag Tweede Pinksterdag, maar de Amsterdamse beurs is gewoon open. Doordat veel handelaren op dagen als deze vrij nemen, zullen de volumes niet bijster groot zijn.

Als we buiten Europa kijken, dan ligt er steeds meer focus op een nieuwe handelsoorlog tussen China en Amerika. China koos ervoor om de handel van enkele Amerikaanse bedrijven met China stil te leggen, als antwoord op het verhogen van de importtarieven op Chinese producten door de Verenigde Staten.

Ook de relatie met Europa oogt wankel. Brussel doet momenteel onderzoek naar potentiële staatssteun voor Chinese bedrijven, waardoor er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie.

Vanuit China kwamen er daardoor berichten over mogelijke sancties. De wereld lijkt wat deze ontwikkeling betreft steeds meer te polariseren.

Beurs nieuws

AEX koers kan ondanks lage inflatie VS niet verder uitbreken
Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
AEX koers ‘crasht’ dankzij Amerikaanse inflatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken