Aex, Beurs

AEX koers opent week met voorzichtige daling

De AEX koers is deze week begonnen met een hele voorzichtige daling, maar lijkt in het grotere plaatje bezig met een voortzetting van zijn opwaartse trend. In de onderstaande grafiek van Tradingview is te zien hoe de AEX op 24 mei een lokale bodem bereikt, om vervolgens weer richting zijn all-time high te klimmen.

Belangrijke inflatieweek op het programma

Voor de AEX staat er deze week een belangrijke inflatieweek op het programma. Te beginnen met de inflatie in de Eurozone, waarvoor we in de vorm van de Flash Consumentenprijsindex (CPI) weer nieuwe data krijgen.

Voor de CPI van de Eurozone wordt een score van 2,5% verwacht. Vorige maand kwam deze nog binnen op 2,5%. Wat dat betreft is er sprake van een licht stijging.

Dat lijkt echter geen gevaar op te leveren voor de renteverlaging die de Europese Centrale Bank (ECB) in juni wil doorvoeren.

Ook voor Amerika staat er met de PCE Price Index een belangrijke inflatiemeter op het programma. Dit is namelijk de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank. Als die lager uitvalt dan verwacht, dan kan dat weleens heel bullish zijn voor de financiële markten.

Waarom? Omdat we dan mogelijk sneller renteverlagingen krijgen van de Amerikaanse centrale bank.

Wall Street vandaag gesloten

Waar de AEX vandaag gewoon open is, zijn de beurzen in Amerika gesloten. Vrijdag gingen de Amerikaanse indices er met mooie winsten uit. Vooral tech-aandelen waren in trek, wat natuurlijk te danken was aan de sterke kwartaalcijfers van NVIDIA.

De Amerikaanse Nasdaq 100 sloot vrijdag af met een stijging van 1,1% terwijl de S&P 500 met 0,7% klom. Alleen de Dow Jones bleef op hetzelfde niveau staan.

NVIDIA was afgelopen week de grote winnaar met een stijging van 2,6%. Die stijging heeft een grote impact op de Nasdaq en de S&P 500, omdat NVIDIA zwaar meeweegt in die indices.

Verder waren er ook bij AMD (3,7%), Intel (2,1%), Super Micro Computer (4,3% en Qualcomm (4,3%) stevige stijgingen te zien onder de chipmakers. Ook Boeing wist met 1,3% te stijgen nadat de vliegtuigmaker op donderdag nog een klap van 7,6% te verwerken kreeg.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

AEX koers kan ondanks lage inflatie VS niet verder uitbreken
Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
AEX koers ‘crasht’ dankzij Amerikaanse inflatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken