Aex, Beurs

AEX koers opnieuw in het rood – weerstand voor de bulls

De AEX koers loopt na het bereiken van een nieuwe all-time high op woensdag tegen een pittige weerstand aan. Het lukt de bulls maar niet om de AEX definitief voorbij de 914 punten te drukken. Kan het zijn dat het momentum weer een beetje overwaait van Europa naar Amerika?

AEX versus S&P 500 (blauw). Bron: Tradingview

AEX beter dan de S&P 500?

Tot op heden presteerde de Amsterdamse AEX in 2024 beter dan de Amerikaanse S&P 500. Waar de S&P 500 het moet doen met een stijging van 11,69 procent voor dit jaar, staat de AEX al op een rendement van ruim 15 procent.

Dat heeft mogelijk te maken met de Amerikaanse inflatiecijfers, die vanaf het begin van 2024 hoger dan verwacht binnenkwamen.

Daardoor moest de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zijn renteverlagingen blijven uitstellen. Voor de Eurozone is de situatie anders en lijken we in juni al de eerste renteverlaging te mogen verwachten.

Wat dat betreft heeft de AEX mogelijk een streepje voor gehad op de Amerikaanse beurs in 2024. Nu is de grote vraag natuurlijk of die sterke prestaties een vervolg krijgen in het resterende deel van dit jaar.

Gematigd optimisme op het Damrak

Hoewel er over het algemeen een optimistisch sentiment heerst op het Damrak, waarschuwde Isabel Schnabel, bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), voor overmatig optimisme onder beleggers.

Zij zegt dat beleggers niet moeten rekenen op twee achtereenvolgende renteverlagingen van de ECB. Een renteverlaging in juni is volgens Schnabel “gepast”, maar daarna moeten we het nog maar zien.

Veel zal waarschijnlijk ook afhangen van de verdere ontwikkeling van de Europese economie en uiteraard de inflatie.

Als de economie zijn herstel voortzet en de inflatie langzaam naar het gewenste niveau van 2% zakt, kunnen we waarschijnlijk nog wel meer renteverlagingen verwachten van de ECB.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

AEX koers kan ondanks lage inflatie VS niet verder uitbreken
Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
AEX koers ‘crasht’ dankzij Amerikaanse inflatie
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken