crypto prijs stijgt
Beurs

AEX koers schiet omhoog, ondanks zorgen over Amerikaanse economie

De Amsterdamse AEX is vandaag met een stijging van bijna 1 procent geopend, nadat de belangrijkste beursindex van Nederland gisteren nog met 0,4 procent daalde.

Dat laatste was vooral het gevolg van tegenvallende macro-economische cijfers uit Amerika en het fintechbedrijf Adyen dat 18 procent daalde na de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers.

Een mooie verrassing was Unilever, dat na de presentatie van zijn cijfers met 6 procent steeg.

Uurgrafiek Amsterdamse AEX. Bron: Tradingview

Wat is er aan de hand in Amerika?

De focus van de financiële wereld lag gisteren echter niet op de AEX koers, maar op de macro-economische data uit de Verenigde Staten.

Daar werd namelijk bekend dat de Amerikaanse economie gedurende het eerste kwartaal veel minder hard groeide dan aanvankelijk werd gedacht.

De economische groei voor het eerste kwartaal van 2024 kwam voor Amerika uit op 1,6 procent. Dat was ongeveer tweemaal zo laag als aanvankelijk werd gedacht. In het vierde kwartaal van 2023 groeide de Amerikaanse economie nog met 3,4 procent.

Terwijl de inflatie stijgt, neemt de economische groei af. In principe zou dat de inflatie moeten vertragen, maar het opent ook de mogelijkheid voor een periode van stagflatie en dat zal de Amerikaanse centrale bank angst inboezemen.

Moeten zij dan toch snel met renteverlagingen op proppen komen?

Toch snelle renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank?

Voor het antwoord op die vraag, die ook van belangrijk is voor de koers van de Amsterdamse AEX, is vandaag een hele belangrijke dag.

Vandaag komt namelijk de Core PCE prijsindex uit in de Verenigde Staten en dat is de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank.

Zij baseren een groot deel van hun beleid op deze inflatiemeter, wat betekent dat we vandaag mogelijk meer leren over de rentestrategie van de Amerikaanse centrale bank voor het vervolg van 2024.

Een meevaller zou fantastisch zijn, maar op dit moment wijzen alle signalen op het tegenovergestelde. Gaan we dan toch een lastige periode tegemoet met de beurs?

Tech nieuws

Man aangeklaagd voor maken van nep-Biden Robocalls met AI
Nvidia zet voet op het gas wat betreft AI: aandeel schiet naar all-time high
Baidu CEO: nog 20 jaar tot kunstmatige algemene intelligentie
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017