AEX
Aex, Beurs

AEX koers stijgt opnieuw en nadert all-time high

De AEX koers staat vandaag opnieuw in de plus. Tijdens de ochtendsessie van dinsdag 18 juni is de AEX met 0,50% gestegen naar de huidige koers van 927,64 punten. Daarmee nadert de Amsterdamse beursindex de all-time high die afgelopen woensdag op de borden werd gezet.

Beursindices schieten omhoog

Waar de cryptomarkt vandaag rood kleurt, doen de wereldwijde beursindices het fantastisch. De Amerikaanse indices staan op all-time highs en ook de Amsterdamse AEX is vandaag weer ijzersterk.

De hype rondom kunstmatige intelligentie (AI) lijkt voor een groot deel verantwoordelijk voor het positieve sentiment op de beursvloer. Interessant is dat het crypto op dit moment juist aan een narratief lijkt te ontbreken, waardoor investeerders de voorkeur geven aan de traditionele financiële markten.

Dat zien we ook duidelijk terug in het koersverloop van de AEX versus Bitcoin over de afgelopen dagen. Waar Bitcoin op een daling van ~8% staat vanaf 7 juni, staat de AEX op een plus van 0,44%.

Normaal gesproken zien we Bitcoin en beursindices als de AEX redelijk synchroon lopen. Wat dat betreft is dat met name voor Bitcoin een zorgwekkende situatie. Wanneer kan Bitcoin eindelijk aan een serieus herstel beginnen? En wanneer nemen de bulls het weer over?

AEX profiteert van inflatiecijfers uit Amerika

De Amsterdamse AEX profiteert ogenschijnlijk van de lage inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. We zagen door die lage inflatiecijfers de marktrente op Amerikaanse staatsobligaties dalen (groen), terwijl de AEX juist een sterke periode kende.

Het dalen van de marktrente op Amerikaanse staatsobligaties is het directe gevolg van de lage inflatiecijfers van afgelopen week. Daardoor verwacht de markt dat de Federal Reserve sneller over de boeg komt met renteverlagingen, waardoor zij nu “massaal” op staatsobligaties springen.

Door de renteverlagingen voor te zijn, kunnen zij de hoge rentes die nu van kracht zijn nog voor langere tijd vastzetten. Zo lijkt zich voor de tweede helft van 2024 een bullish narratief te ontwikkelen voor de AEX.

Wat denken jullie? Kan de Amsterdamse beurs dit sterke momentum blijven vasthouden dit jaar?

Beurs nieuws

AEX koers lichtgroen na enorme koersval
AEX koers duikt omlaag – All-time high voor goud
AEX koers corrigeert, terwijl Bitcoin koers blijft stijgen
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren