Crypto prijs stijgt
Beurs

AEX koers stoomt door en blijft records neerzetten

De Amsterdamse AEX is aan een fantastische reeks bezig en opent ook op maandag weer met een voorzichtige plus. Vanaf het begin van 2024 gemeten steeg de AEX met 15,33% en daarmee presteert onze beurs beter dan de 10,12% van de Amerikaanse S&P 500. Europa doet het momenteel goed en daar is één belangrijke reden voor aan te wijzen.

Waarom presteert de AEX beter dan de Amerikaanse beurs?

Het is je vast niet ontgaan dat de inflatie in de Verenigde Staten hoger uitviel dan verwacht in het eerste kwartaal van 2024.

Als gevolg daarvan is er voor de Amerikaanse centrale bank geen enkele reden om op korte termijn de rentes te verlagen. Dat in tegenstelling tot de Europese Centrale Bank, waarvan men in juni al de eerste renteverlagingen verwacht.

Zodoende lijkt de markt zich op basis van deze realiteit te ontwikkelen in een positieve periode voor de Europese beurzen.

Beurscommentator Arend Jan Kamp rekent in de bovenstaande tweet voor dat de AEX op dit moment duur is in vergelijking met de historie en de rest van Europa, maar relatief goedkoop ten opzichte van Amerika.

Waar er in Amerika sprake is van een koerswinstverhouding van 20,4 staat er voor de AEX een score van 15,8 op de borden.

Belangrijke week in aantocht

Wat dat betreft komt er een belangrijke week aan voor de AEX koers. Voor woensdag staat namelijk de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) op de planning.

Als die wederom hoger uitvalt dan verwacht, dan moeten we waarschijnlijk nog langer wachten op renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank. Dat kan opnieuw een boost opleveren voor de AEX.

Valt de inflatie lager uit dan verwacht? Dan is het mogelijk dat we sneller renteverlagingen krijgen van de Amerikaanse centrale bank, waardoor de Amerikaanse beurs weer een inhaalspurt kan maken ten opzichte van de Nederlandse beursindex.

Wat dat betreft staat er weer een spannende week op de agenda voor de beurzen.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Beurs nieuws

AEX koers duikt omlaag – wat is er aan de hand?
AI tokens onderuit terwijl NVIDIA met 7% stijgt
AEX koers blijft vlak in aanloop naar beslissende inflatiedata
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017