crash
Aex, Beurs

AEX koers valt van voetstuk – is de bullmarkt voorbij?

De Amsterdamse AEX maakte gisteren nog een nieuwe all-time high, maar is vandaag een paar punten gezakt. Over de afgelopen 24 uur staat er een daling van ruim 4 punten op de borden en klokt de AEX koers binnen op 909,63 punten. Daarmee begint de Amsterdamse beurs behoorlijk volatiel gedrag te vertonen.

Financiële markten onder druk

Na de sterke kwartaalcijfers van NVIDIA van afgelopen woensdag schoten alle chipmakers verder omhoog. Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild noemde de resultaten van NVIDIA zelfs “adembenemend.”

Het bedrijf blijft verbazen en naar hogere koersen klimmen. Komt er ooit nog een einde aan de opwaartse reeks van NVIDIA? Vaak zit je in de buurt bij in ieder geval een lokale top als je met die vraag zit.

Verder kregen we woensdag de FOMC Minutes, de notulen van het laatste rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Die waren wat strenger dan verwacht, waardoor de koers een kleine tik kreeg.

Waarom? Omdat hierdoor de kans op snelle renteverlagingen nog verder afneemt.

De markt is angstig

Het moge duidelijk zijn dat de markt op dit moment wat angstig is. Dat is logisch, omdat de economische cijfers uit Amerika gisteren weer ijzersterk waren. Zo kwam de Manufacturing PMI binnen op 50.9 terwijl een score van onder de 50 verwacht werd.

De Services PMI werd verwacht op 51.4 maar bleek 54.8 te zijn. Daarmee zijn deze onderdelen van de Amerikaanse economie een stuk sterker dan verwacht.

Dat geeft de Federal Reserve nul reden om de rente te verlagen en als gevolg daarvan vielen de koersen gisteren omlaag.

Hoe en waarom zou de Fed immers overwegen om de rentes te verlagen als de economie als een speer gaat? Dat kunnen ze niet aan zichzelf verkopen. Zeker niet als je bedenkt dat de Amerikaanse economie voor 75% op de dienstensector draait.

Wat dat betreft lijkt de AEX daar dus ook last van te hebben.

Beurs nieuws

AEX koers blijft vlak en kan record niet breken
AEX koers stijgt opnieuw en nadert all-time high
S&P 500 koers steeg 34% in minder dan 8 maanden
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen