Nederland
Aex, Beurs

AEX koers zakt terug, Nederlandse economie krimpt

De AEX koers begon vandaag met een nieuwe all-time high van 914 indexpunten. Daarna is de Nederlandse beurs gedaald naar het huidige niveau van 910,86 punten en lijkt er sprake van een kleine consolidatie. We begonnen vandaag eerder met minder vrolijk nieuws uit Nederland.

Minder goed nieuws uit Nederland

Vanochtend werd namelijk bekend dat de Nederlandse economie in Q1 2024 met 0,7% was gekrompen ten opzichte van Q1 2023.

Die krimp valt op, omdat we de laatste tijd juist positieve geluiden hoorde over de Europese economie. De Europese economie groeide in het eerste kwartaal van 2024 met 0,3% terwijl ook Duitsland en Frankrijk het goed deden.

Wat dat betreft is dit voor Nederland geen hoopgevende ontwikkeling. Mogelijk kwam de AEX hierdoor een beetje in de moeilijkheden na het bereiken van de all-time high vanochtend.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook mogelijk dat mensen op de nieuwe all-time high besloten wat winst te nemen.

Wachten op de cijfers uit Amerika

Verder is het vandaag wachten op de cijfers uit de Verenigde Staten. Vanuit daar krijgen we om 14.30u Nederlandse tijd weer nieuwe inflatiedata. Voor vandaag is het belangrijk dat die cijfers lager uitvallen dan verwacht, want de inflatiedata van gisteren was wederom niet goed.

De Producer Price Index (PPI) viel wederom hoger uit dan verwacht, waardoor het in theorie nog langer duurt voordat de Amerikaanse centrale bank de rentes kan verlagen.

Voor de AEX, maar ook voor Bitcoin en andere financiële assets zou het goed zijn als de inflatie vandaag eens lager binnenkomt dan verwacht. De kans daarop lijkt echter klein door de data van gisteren.

Beurs nieuws

AEX koers stijgt weer na desastreuze crash
Bloomberg analist: Renteverlagingen moeten heel snel komen
AEX koers opnieuw onderuit: waar eindigt deze vrije val?
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli