Nederland
Beurs

AEX koers zakt terug, Nederlandse economie krimpt

De AEX koers begon vandaag met een nieuwe all-time high van 914 indexpunten. Daarna is de Nederlandse beurs gedaald naar het huidige niveau van 910,86 punten en lijkt er sprake van een kleine consolidatie. We begonnen vandaag eerder met minder vrolijk nieuws uit Nederland.

Minder goed nieuws uit Nederland

Vanochtend werd namelijk bekend dat de Nederlandse economie in Q1 2024 met 0,7% was gekrompen ten opzichte van Q1 2023.

Die krimp valt op, omdat we de laatste tijd juist positieve geluiden hoorde over de Europese economie. De Europese economie groeide in het eerste kwartaal van 2024 met 0,3% terwijl ook Duitsland en Frankrijk het goed deden.

Wat dat betreft is dit voor Nederland geen hoopgevende ontwikkeling. Mogelijk kwam de AEX hierdoor een beetje in de moeilijkheden na het bereiken van de all-time high vanochtend.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook mogelijk dat mensen op de nieuwe all-time high besloten wat winst te nemen.

Wachten op de cijfers uit Amerika

Verder is het vandaag wachten op de cijfers uit de Verenigde Staten. Vanuit daar krijgen we om 14.30u Nederlandse tijd weer nieuwe inflatiedata. Voor vandaag is het belangrijk dat die cijfers lager uitvallen dan verwacht, want de inflatiedata van gisteren was wederom niet goed.

De Producer Price Index (PPI) viel wederom hoger uit dan verwacht, waardoor het in theorie nog langer duurt voordat de Amerikaanse centrale bank de rentes kan verlagen.

Voor de AEX, maar ook voor Bitcoin en andere financiële assets zou het goed zijn als de inflatie vandaag eens lager binnenkomt dan verwacht. De kans daarop lijkt echter klein door de data van gisteren.

Beurs nieuws

GameStop koers zakt 26% na plan om 45 miljoen aandelen te verkopen
AEX koers opnieuw in het rood – weerstand voor de bulls
Reddit-aandeel stijgt met 12 procent na deal met OpenAI
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten