Tech

AEX opent in het groen, maar nieuwe correcties liggen op de loer

De AEX (ofwel de Amsterdam Exchange Index), de 25 grootste en meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven op de Nederlandse beurs, is vandaag met een lichte stijging geopend. Dat neemt helaas niet weg dat het algemene sentiment op dit moment wat bearish oogt. Nadat de AEX vorige week nog een nieuwe all-time high wist te bereiken, staat de koers er nu wat minder voor.

Over de afgelopen week verloor de AEX ongeveer 2,18 procent van zijn koerswaarde.

Waarom staan de beurskoersen onder druk?

Het is overigens niet alleen de Amsterdamse AEX die momenteel moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Ook de Bitcoin koers en de koersen van andere grote aandelenindices staan onder druk.

Nvidia was maandenlang de grote winnaar op de beurs, maar sinds de all-time high van maart is het aandeel van de chipmaker al meer dan 10 procent gedaald. Op woensdag vielen de Philadelphia Semiconductor Index en Nvidia allebei met meer dan 3 procent omlaag.

Chipmakers in een technische correctie. Bron: Bloomgerg

Net als de rest van de financiële markt lijken de chipmakers moeite te hebben met de hoge inflatie in de Verenigde Staten, die betekent dat de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen op de lange baan schuift.

De Nederlandse chipfabrikant ASML viel gisteren ook hard omlaag, nadat zij een tegenvallende hoeveelheid orders bekendmaakten voor het afgelopen kwartaal.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) is een uitzondering als het om de chipmakers gaat. Zij wisten op donderdag namelijk hun eerste winst in ruim één jaar tijd te boeken, gesteund door de sterke vraag vanwege de opkomst van kunstmatige intelligentie.

Amerikaanse Nasdaq in de problemen

Na het bereiken van de all-time high van afgelopen week zit de Amsterdamse AEX dus een beetje in de hoek waar de klappen vallen. Zij zijn echter niet de enige.

Ook de Amerikaanse Nasdaq zit momenteel enorm in de problemen.

Ergens is dat logisch, omdat de Nasdaq de afgelopen maanden de grootste stijger was. De Nasdaq is de Amerikaanse techbeurs, waarin bedrijven zitten als Nvidia die gigantische stijgingen doormaakten.

Financiële assets die in korte tijd veel stijgen, kunnen daarna ook hard dalen. Volatiliteit naar de bovenkant gaat bijna altijd gepaard met volatiliteit naar beneden.

Stabiele assets brengen wat dat betreft minder risico met zich mee, maar de keerzijde is natuurlijk dat de potentiële rendementen ook minder zijn.

Bitcoin nieuws

Crypto-mining illegaal in Venezuela om stroomnet te ontlasten
Aantal nieuwe Bitcoin wallets daalt naar laagste punt in 6 jaar
Crypto whales kopen 250.000 Bitcoins en dat is goed nieuws
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?