Regulatie Nieuws

AI-beelden van explosie bij Pentagon veroorzaken dip op financiële markten

Kunstmatige intelligentie is fantastisch en maakt momenteel stappen die de meeste mensen enige tijd geleden niet hadden kunnen voorzien. Jammer genoeg brengt dat ook zekere gevaren met zich mee. Ditmaal manifesteert dat gevaar zich in beelden van een explosie bij het Pentagon in de Verenigde Staten.

Die werden gepubliceerd via een geverifieerd Twitter-account met de naam Bloomberg Feed waarmee natuurlijk het grote Bloomberg werd nagedaan.

Kritiek op Twitter

De kritiek op Twitter is niet mals en dat is begrijpelijk. Iedereen die er okee mee is om ongeveer 10 euro per maand te betalen kan zijn account laten verifiëren. Er is nog wel een kleine controle voordat je toegang krijgt, maar blijkbaar is het prima als een account een vergelijkbare naam heeft als een grote nieuwspublicatie.

Ergens is het vreemd dat de controleurs bij Twitter niet hadden bedacht dat een naam als Bloomberg Feed het in zich heeft om de financiële markten zo te beïnvloeden. Nu valt het allemaal nog wel mee met de dip, maar de mensen achter dit account kunnen hier met shorts aardig van geprofiteerd hebben.

Aan de andere kant moet het ook niet moeilijk zijn om er op die manier achter te komen wie dit gedaan hebben. Als het vervolgens echt om grote bedragen gaat kan daar natuurlijk een rechtszaak over gestart worden. Winst maken op de financiële markten op deze manier is uiteraard ten strengste verboden.

Opgepakt over de hele wereld

Het nep-bericht van Bloomberg Feed werd vrijwel direct opgepakt door allerlei grote nieuwspublicaties. Waaronder het in Rusland gigantische Russia Today, dat 3 miljoen volgens heeft. Ook het Indiase Republic stuurde het bericht door aan zijn 2,8 miljoen volgers op Twitter.

Inmiddels zouden allebei de nieuwsstations het bericht weer hebben verwijderd. De lokale autoriteiten, waaronder het Pentagon Force Protection Agency die verantwoordelijk is voor de beveiliging van het gebouw, gaven aan dat zij op de hoogte waren van het nieuws en bevestigden dat er “geen explosie of incident” was.

Vanwege het nieuws viel de S&P 500 even met 0,26 procent omlaag. Dat is geen gigantische dip, maar dat kleine percentage vertegenwoordigt wel een gigantische hoeveelheid kapitaal. De beurs herstelde echter weer snel nadat bekend werd dat het om AI-beelden ging.

Regulatie nieuws

SBF wil documenten van oude advocatenkantoor FTX/Alameda dagvaarden om te gebruiken in zijn verdediging
BRICS denkt na over gigantische uitbreiding
AML-regels voor digitale activa gaan ook in VAE van kracht
Meer nieuws

Meest gelezen

Amerikaans schuldplafond akkoord: mogelijke gevolgen voor crypto
AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
XRP stijgt boven $0,50: Redenen voor de stijging en belangrijke Datum in het verschiet